Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minister: Skapa generösa regler för vem som får hyra

"Kärnan för ett bostadsbolag är att få betalt. Kommunalt försörjningsstöd kan vara en mer säker inkomst än vad till exempel en egenföretagare har." Det säger Stefan Attefall (KD), social- och bostadsminister, efter att ha läst artiklarna om Landskronas nya hyrespolicy.

I söndags beskrev Eric Clark, professor vid institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet, hur skånska kommuner spelar svartepetter med försörjningsstödstagare. Syftet är att göra det så svårt för dem att skaffa lägenhet i hemkommunen att de måste flytta någon annanstans.
Han skyllde också fenomenet på regeringens kollapsade bostadspolitik.
Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister, säger att regeringen är medveten om att det förekommer något som liknar ett svartepetterspel.
– Jodå, det finns mer eller mindre på många håll i landet även om det låter som att man kanske går mer systematiskt till väga i Landskrona, säger han efter att ha läst artiklarna i LP.
Han har lagt märke till att vissa kommuner har gjort sig av med hela kommunala bostadsbolag. Han har också lagt märke till att vissa kommuner – däribland Landskrona – höjer inkomstkraven på nya hyresgäster.
När det gäller försäljning av allmännyttan tycker han att det är okej om man tar ansvar för bostadsförsörjningen på annat sätt, men att kommunerna använder tuffare och fyrkantigare hyresregler för att bli av med bidragstagare gillar han inte.
– Kärnan för ett bostadsbolag är att få betalt och att hyresgästerna sköter sig, det är vad man ska ha som kriterier för att få hyra. Kommunalt försörjningsstöd kan ju vara en mer säker inkomst än vad till exempel en egenföretagare har.
Stefan Attefall liknar svartepetterspelet vid europeisk flyktingpolitik. Om ett land stramar åt ökar antalet asylsökande i de övriga länderna. Då kommer även de att strama åt sin invandringspolitik.
– Det är på ett sätt en ond cirkel. Genom att ställa tuffare krav skjuter man problemet åt sidan till någon annan och börjar jaga varandra med ännu högre krav.
Han säger att det yttersta ansvaret för att hålla invånarna med tak över huvudet klart och tydligt vilar på de enskilda kommunerna.
– En del kommuner har svårt att leva upp till kravet, särskilt där det är bostadsbrist. Det är en kommunal kärnverksamhet, lika viktig som omsorg och skola. Problemet är större i dag eftersom vi har större rörlighet, men det innebär inte att ansvaret är borta.
Stefan Attefalls förslag till lösning stavas samarbete. Kommunerna borde prata ihop sig om hur de gemensamt ska lösa bostadsproblemen i stället för att skjuta på varandra. Även grannkommunerna måste ta ansvar för situationen i Landskrona.
– Min rekommendation är att samverka med kommuner runt omkring, för att ha gemensamma generösa regler för vem som får hyra lägenhet.
– Det finns för lite gemensamma tag över kommungränserna. Vi försöker ändra det med vårt förslag till en ny lag som ska tvinga kommunerna att remittera till grannkommunerna och länsstyrelsen när det gäller bostadsfrågor, men staten kan inte tvinga kommunerna att komma överens.
I stället för att de här människorna ska bollas omkring mellan kommuner anser han att politikerna i kommunerna måste ta sitt ansvar och föra en socialt hållbar politik.
– Varje kommunledning måste drivas av sociala ambitioner. Jag är också övertygad om att en bred majoritet av invånarna vill ha en kommunledning som drivs av sociala ambitioner, säger Stefan Attefall.
Gå till toppen