Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bruksspelet siktar på nypremiär i sommar

Sommarens lokala succémusikal på och om Klippans Bruk ser ut att få en fortsättning. Första instans har sagt ja till mer pengar.

Bruksspelet på Klippans pappersbbruk.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
Leader har sagt ja till att bevilja medel för ytterligare en sommaruppsättning av Bruksmusikalen på pappersbruket.
– Det är jäkligt spännande! Det betyder så himla mycket om man får ett år till på sig, att i lugn och ro vårda och marknadsföra sitt projekt, säger projektledaren Heléne Lindquist.
Men än vill hon inte ropa hej, länsstyrelsen ska också säga sitt.
– De ska i princip bara godkänna det och det ska mycket till för att de inte ska göra det. De fattar det formella beslutet som sedan går till Jordbruksverket. Jag hoppas det går så fort som möjligt men de har rätt mycket i kö inne på länsstyrelsen för närvarande, säger Annika Jönsson, verksamhetschef på Leader Skåne Nordväst Norra.
Det har gått ganska fort till beslut från att den nya ansökan lämnades in – och det var rena turen att Heléne Lindquist fick nys om möjligheten.
– Jag läste det på Facebook. Den indikation jag hade fått tidigare var att jag man inte kunde söka vidare utan bara söka för ett år. Men nu fanns det pengar över att fördela!
Heléne Lindquist ansökte ursprungligen om att få spela Bruksspelet i två år, men vid det tillfället hade Leader begränsat med projektstöd och föreställningens budget fick bantas.
– För en och en halv månad sedan fick vi vet att det fanns 95 miljoner kronor i Leader Sverige att söka, och då fick vi ett antal nya ansökningar till oss, bland annat från Bruksspelet. På den vägen är det, projektstödet ligger på ungefär 1,2 miljoner, säger Annika Jönsson.
Den nuvarande projekttiden för Bruksspelet löper fram till årsskiftet och Heléne Lindquist håller som bäst på att förbereda lördagens tillställning på Röda Kvarn i Helsingborg. En av sommarens föreställningar filmades och 120 inbjudna gäster kommer att fylla salongen.
– Vi höll på med slutredovisning, slutrapport och utvärderingar, det var det vi hade framför oss och jobbade med, men får vi igenom en ny ansökan behöver vi inte göra det, tänk... tänk om det blir!
Blir det i så fall samma spel en gång till?
– Vi är inte riktigt färdiga med den omstuvningen än, hur vi vill att det ska se ut, men det kommer att bli en förändring. Tanken är att använda samma ramberättelse. Det kommer fortfarande att handla om den första pappersmaskinen i Sverige och Sunnerdahl, men vi kommer att göra en bearbetning av manuset, lägga till musik och ta bort lite scener.
– De som såg spelet 2013 ska kunna gå 2014 och ändå känna att det har hänt någonting, att det är en annan vinkel på det hela. Så tänker vi, säger Heléne Lindquist.
Gå till toppen