Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att se sig mätt

Kurrande magar ekar i salarna, törnrostaggar vaktar hallongrottan, profeten planerar diet medan sjörövarprinsessan nöjt slukar en skinkmacka. Det mesta kretsar kring mat i ”Det hungriga slottet” (X Publishing), där vår viktbesatta värld klätts i sagans skimmer.
Boken är något så ovanligt som en illustrerad vuxensaga, på vers dessutom. Spralligt språklekande radar Isabella Nilsson upp rim och anhopar allitterationer med samhällskritiska slängar: ”Kammarråd von Kilojoule är tämligen förbi… / Trött att alltid tumma på varenda kalori, / less på kungahusets bulimiekonomi.”
Svälttemat till trots dignar det av överdådigt skådebröd i mustiga akvarellfärger. Illustratören Kristin Lidström har knyckt ohämmat från tidigmodernisterna och lånar fauvisternas dekorativa linjer och skeva perspektiv. Här är ekon från Kandinsky, Matisse, Hjertén, Bauer, men med djurhuvuden på figurerna: där ligger till exempel Dardels döende dandy i rävgestalt, bevakad av bergtroll. Det är lika elegant som underfundigt och fullt av delikata detaljer. Svårt att se sig mätt.
Gå till toppen