Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Allsvenskt guld till Landskrona

Landskrona vann Allsvenskan i år. Det handlar om segelflygning, ifall någon undrar.

Bilden är tagen för några år sedan, men Robert Danewid och Ronny Lindell är fortfarande ständigt uppe i luften. Tillsammans med tre andra har de i år vunnit allsvenskan i segelflygning.Bild: Roland Stregfelt HD/NST
Ronny Lindell, Göran Ax, Gunilla Lundström-Lindell, Robert Danewid och Christer Engdahl. Dessa fem bildar det lag i Landskrona flygklubb som nyligen kammade hem Allsvenskans division ett i segelflygning.
– Vi är ju lite doldisar, vi segelflygare. Ofta framställs vi kombinerade med panflöjtsmusik, svävandes bland molnen, ha ha, säger Ronny Lindell.
Han är 51 år och har ägnat sig åt segelflygning sedan 1981. Men han har alltid älskat att flyga.
– Min far byggde flygmaskiner på Malmö flygindustri som det hette och han höll på med modellflygning också. Jag ville inget annat än flyga! Jag skulle bygga ett eget plan hade jag tänkt, så jag köpte bambukäppar. Men jag hade inte så mycket i veckopeng så det räckte inte så långt. Tur var väl det, jag hade väl slagit ihjäl mig med en sådan konstruktion.
En dag tog han mod till sig och drog ut till Landskrona flygklubb, där han "blev inslängd i ett flygplan", som han uttrycker det.
– Och sedan var jag fast!
Just kärleken till att flyga är ett måste, menar Ronny Lindell, för den som vill syssla med segelflygning. Helst bör man också vara envis och uthållig, man får inte ge upp.
– Det roligaste är att ingen dag är den andra lik. När jag kommer hem efter en dags flygning så kan jag såklart fundera på om något kunde gjorts bättre, men tillfället kommer aldrig tillbaka.
Hans lagkamrater har också en hel mängd individuella prestationer som heter duga. Exempelvis är Göran Ax tvåfaldig världsmästare. Hustrun Gunilla Lundström-Lindell har ett VM-silver. Själv har Ronny Lindell ett ordentligt antal SM-guld. Så Landskrona flygklubb är minst sagt guldkantad.
Säsongen går mellan mars och september för dessa snabbflygare. Snitthastigheten ligger på cirka 170 kilometer i timmen. Segelflygaren måste ha ett öga för detaljer. Både den geografiska kartan måste kunna läsas av, så att man hela tiden vet sin plats i luftrummet, och molnens utseende och rörelse måste noteras.
Segelflygaren bogseras upp några hundra meter i luften. Därefter gäller det att hitta uppvindarna.
– Klubben har vunnit allsvenskan en gång tidigare, men annars har vi det rätt risigt här i Skåne. Sjöbrisar kommer in och släcker ner vädret. Fast vi kompenserar genom att vara duktiga piloter.
De får oftast leta sig norrut för att övningsflyga. För här i trakterna slåss de om utrymmet i luften med motorburna flyg som trafikerar Kastrup, Sturup och trafikhögskolan i Ljungbyhed.
En av Ronny Lindells allra längsta flygningar var 950 kilometer, den tog ungefär tio timmar. Efteråt var han helt slut.
– Ja, man blir det, både mentalt och fysiskt, för man är så väldigt koncentrerad hela tiden. Det är som att springa maraton och spela schack samtidigt.
Prisutdelning i allsvenskan blir det i november. Då får laget en alldeles speciell hyllning av ett av de konkurrerande lagen, nämligen Uppsala flygklubb, som i år hamnade på fjärde plats.
– De brukar vinna. Första året vi vann så slog vi vad med dem att det förlorande laget av oss två skulle bjuda på pilsner. Så det har vi gjort nu några år. Men, i år blir det de som får bjuda, ha ha.
Gå till toppen