Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Välkomna – som döda

Vilket är det magiska tal vid vilket döden upphör att vara tolererbar? På måndagen hade dödssiffran från den förlista flyktingbåten utanför Lampedusa nått 194. Omkring 200 personer saknades ännu. 155 hade räddats iland till ett ovisst öde.
"Vergogna" är ordet som dominerat. Skam. Lampedusabor talar om det. Påven likaså. Och italienska politiker stämmer in. Ändå är de bärgade kropparna knappast de första. Under senare år har tusentals människor drunknat i den vallgrav som Medelhavet förvandlats till av det allt mer stängda Europa. Även denna gång tycks den lag som förbjuder italienare att undsätta flyktingbåtar ha bidragit till ett fördröjt räddningsarbete.
Det fanns en tid när Medelhavet band ihop länder och folk. Det är länge sedan nu. Men som ett uttryck för gemenskap över havets gränser förklarade Italiens premiärminister Enrico Letta härom dagen de döda för italienska medborgare.
Vad känner deras anhöriga inför en sådan deklaration? En del av dem sitter själva som överlevare på ett överbelastat flyktingcenter och hotas av dryga böter för att ha tagit sig in i Italien illegalt. Bara för de döda finns plats i Europa. De levande kan fortsatt behandlas som mindre än människor. Vergogna, var ordet.
Gå till toppen