Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Dagar då hundratals visitkort delas ut

Näringslivsdagarna i Helsingborg är i gång och pågår till och med fredag. På onsdagen var det många som passade på att knyta kontakter på lunchminglet.

Under fem Näringslivsdagar i Helsingborg avlöser ett tiotal olika programpunkter varandra. Inledningsdagen, i måndags, kunde entreprenörer bland annat få sin affärsplan testad av en jury.
En eftermiddag har ägnats åt företagande i en framtida grön ekonomi, med förändrat klimat och knappare resurser. En mängd föreläsare har passerat revy - företagsledare, professorer, entreprenörer.
När HD besöker Helsingborg Arena vid lunchtid på onsdagen är det mingel som pågår. Över en bit mat får deltagarna möjlighet att umgås fritt och utbyta visitkort.
Lee Pihlström, Aisté Paltanaviciuté och Inga Stanuleviciené är tre studerande på Folkuniversitetet som skickats dit av sin lärare:
– Vi läser administration. En ettårig utbildning där det ingår ett projekt, där vi lär oss göra en affärsplan, starta ett företag och jobba med marknadsföring, säger Aisté Paltanaviciuté.
Trion är väldigt taggad av föreläsningen med Thomas Ek, som en gång startade OBH Nordica med sin bror.
– Det var jätteintressant. Nu kan vi tänka oss att en gång kanske, kanske starta något eget.
Runt ett bord i restaurangen stöter HD på Annsofie Isaksson, Valerija Zurka och Marie Henriksson från Corecode International, som sysslar med ledarskap och organisationsutvecklling.
– Vi är här för att knyta kontakter. Föreläsare har tagit upp betydelsen av jaget och utveckling. Jag tror det behövs mycket av det i dag i företagen. Därför är vi här för att representera Corecode, förklarar Valerija Zurka.
Hur mycket tid lägger ni på Näringslivsdagarna?
– Vi är här i dag. I morgon ska vi vara på en annan utställning, svarar Marie Henriksson.
Hon känner sig också väldigt inspirerad av föreläsningen om OBH Nordica.
– Ja, och även Staffan Taylors berättelse om Forza. Vilken energi! Jag bara kände "kan han, kan jag", fyller Valerija Zurka i.
Näringslivsdagarna arrangeras numera av Familjen Helsingborg, som består av de elva nordvästskånska kommunerna. Det är 23:e året i rad som dagarna hålls. Förra året besöktes evenemanget av runt 5 000 personer.
Nytt i år är den nämnda Klimatstrategidagen och den avslutande Politikerrundan på fredag, där politiker bussas runt till ett antal företag i regionen i ett försök att öka dialogen mellan näringslivet och kommunledningarna.
En annan nyhet i år är att Campus Helsingborg/Lunds universitet deltar två dagar. Forskare från Campus håller seminarier där de berättar om forskning som näringslivet har glädje av. Det kan exempelvis handla om handel eller kommunikation, eller hur generationsväxlingen ska gå till på ett smidigt sätt i entreprenörsdrivna företag.
Gå till toppen