Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Tio miljoner behövs till Helsingborgs bibliotek

Mats Sander menar att 10 miljoner behövs för att Helsingborgs bibliotek inte ska höra till de sämsta i Skåne.
Helsingborgs bibliotek ligger i botten i Skåne och i landet i många avseenden, enligt ny statistik publicerad av Svensk Biblioteksförening. Boklånen sjunker från redan låga nivåer och särskilt för barn under 14 år. Öppettider och anslag till inköp av medier har skurits ner dramatiskt. Helsingborgs Dagblad har i en serie artiklar belyst under den gångna veckan belyst bibliotekskrisen.
Mats Sander, kulturnämndens ordförande sedan tre år, kommenterade krisen i lördagens tidning. Han tycks mena att de låga lånesiffrorna beror på ”att människor tar del av litteraturen på andra sätt än tidigare, genom att köpa och lyssna på böcker billigt till exempel. De fysiska utlånen av traditionella pappersböcker är inte det intressantaste. Helsingborgarna tar kanske till sig ny teknik fortare än andra.”
Oj då. Gäller det också barnen under 14 år? Är det därför Helsingborg skurit ner på bokinköpen?
Sander vill också att nya bibliotek ska inrättas på Väla och Knutpunkten, ”gärna i kombination med besöksnäring och näringslivsutveckling”.
Vad innebär det i praktiken? Biblioteken är i dag tillsammans med kyrkorna de enda lokaler i Helsingborg som vi kan besöka utan att konsumera något. Ett bibliotek är en oas av eftertanke, en plats för stillhet. Gärna ett bibliotek på Knutpunkten, men ett riktigt bibliotek med böcker och bibliotekarier. Men nog bör filialerna i bostadsområdena som Påarp och Elineberg prioriteras dessförinnan. Elinebergs öppettider skars före sommaren ner med 40 procent.
Bilden ovan illustrerar hur bibliotekens anslag i Helsingborg för medieinköp har minskat med över en miljon kronor sedan 2009. Det har fått till följd att Helsingborg mist det tidigare stödet på 300 000 kr årligen från Kulturrådet för att ”främja tillgången till litteratur samt främja intresset för läsning”.
Mats Sander säger i intervjun också att om Helsingborgs bibliotek ska hamna inte som nu i botten utan i mitten av statistiken för Skåne ”krävs ett tillskott på 9 – 10 miljoner”. Det låter som en bra programförklaring!
Gå till toppen