Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Första kvinnan som ärkebiskop

Svenska kyrkan får sin första kvinnliga ärkebiskop. Antje Jackelén fick en majoritet av rösterna. — Vi har haft kvinnliga präster i 50 år, påpekar Jackelén.

Bild: Stig-Åke Jönsson SCANPIX
Jackelén säger till TT att hon inte var hundra procent säker på att hon skulle vinna.
TT: En sportfråga, hur känns det?
— Det känns bra, tror jag. Lite omtumlad, glad, tacksam. Lite stolt över kyrkan, som har lyckats ena sig så kraftfullt redan i första valomgången kring en kandidat.
Sveriges nya ärkebiskop såg tagen ut vid en pressträff i Domkyrkoforum i Lund, men sprack upp i ett leende när valresultatet presenterades och hon möttes av högljudda applåder.
Jackelén vann klart, med 55,9 procent av rösterna. I siffror betyder det 174 röster, och tvåan Ragnar Persenius, biskop i Uppsala, fick 103.
Att hon nu blir Sveriges första kvinnliga ärkebiskop "känns inte så förvånande", säger Jackelén.
— Vi har haft kvinnliga präster i 50 år.
För TT utvecklar hon:
— Kvinna har jag ju varit i hela mitt liv, så det bär jag ju med mig i allt jag gör. Men visst är det roligt. Jag har varit ute i så pass mycket i internationella sammanhang att jag tyckt mig se att det finns en nyfikenhet på kvinnliga kyrkoledare. Så jag har tillförsikt att det också är en tillgång.
Avgående ärkebiskopen Anders Wejryd:
— Ja, det var väl på tiden. Vi har ju redan kvinnor som ledande biskopar i länder som Norge, USA och Tyskland.
Han avstår från att beskriva Jackelén.
— Men jag kan säga att när de fem kandidaterna stod klara var jag helt trygg. Jag har känt dem alla länge och vet att de är mycket kompetenta.
Anders Wejryd förblir biskop fram till i juni, då han går i pension. Han var den förste biskopen som utsågs av Svenska kyrkan själv. Innan kyrkan och staten skildes åt utsågs alla biskopar av regeringen.
— Jag vet inte om man kan säga att det är en splittring, säger Antje Jackelén om den kritik mot henne som vuxit inom Svenska kyrkan. Häromdagen lämnade en av de ledande teologerna kyrkan i protest mot sekularisering och pekade bland annat på Jackeléns uttalande om jungfrufödseln som metafor snarare än bokstavlig händelse.
— Jag kan också tycka att om man reducerar komplexa frågor till väldigt enkla påståenden, då bidrar man till sekulariseringen.
Stödet för Jackelén beror på hennes kompetens, erfarenhet och mångsidighet, enligt Christina Grenholm, kyrkosekreterare och chefsteolog vid kyrkokansliet i Uppsala, och den andra kvinnan som kandiderade.
— Den kombinationen är oslagbar. Hon är en gåva för kyrkan.
TT: Har hon även valts på grund av sitt kön?
— Absolut. Det är helt onaturligt att en sådan här stor folklig organisation leds bara av män.
Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift och en av de fem kandidaterna i valet, gratulerar.
— Det är en styrka att det var ett så klart valutslag. Hon är en duktig teolog och erfaren som biskop efter åren i Lund. Hon rör sig också vant i medielandskapet vilket är nödvändigt för en ärkebiskop i dag, säger han.
Dessa har varit ärkebiskopar sedan 1914:
Nathan Söderblom 1914—1931
Erling Eidem 1931—1950
Yngve Brilioth 1950—1958
Gunnar Hultgren 1958—1967
Ruben Josefson 1967—1972
Olof Sundby 1972—1983
Bertil Werkström 1983—1993
Gunnar Weman 1993—1997
KG Hammar 1997—2006
Anders Wejryd 2006-
Gå till toppen