Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stoppade Sotjibilder

Utställningen "The Sochi Project: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus" som nästa vecka skulle ha visats på ett galleri i Moskva har stoppats efter att upphovsmännen Rob Hornstra and Arnold van Bruggen nekats visum till Ryssland.
Zasjrikva och Edrese. Två unga pojkar i Abchazien nära Sotji.Bild: Rob Hornstra / INSTITUTE Rob Hornstra 2009
De två holländarna har sedan 2009 dokumenterat utvecklingen i Sotji och Kaukasusregionen där vinter-OS ska hållas nästa år.
The Sochi Project är så kallad ”slow journalism” och berättar om spelens negativa miljökonsekvenser, hur boende körts från sina hem, hur gästarbetare utnyttjas och hur enorma summor som avsatts till OS stulits. Sotji är de dyraste spelen genom tiderna.
Hornstra är fotograf och hans bilder skildrar människor i regionen. Det är påtagligt hur närvarande våldet är. van Bruggen påminner om att Sotji bara ligger två mil från konfliktområdet Abchazien och att längre öster finns Tjetjenien och Nordossetien.
President Putin har sagt att spelen kommer att hållas i anda av ”öppenhet och vänskap”, men den stoppade utställningen visar att det officiella Ryssland inte är det minsta intresserat av att lyssna på kritik.
Fotnot: Läs mer om projektet här.
Gå till toppen