Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trädgårdsinspiration – även på vintern

Trädgårdssäsongen går mot sitt slut. Det ger både skön vila och tid att drömma inför nästa år. Vi har pratat inspiration med den trädgårdsälskande designern Jan Rundgren, som tipsar om att lyfta blicken mot andra länder.

Vintern är en andhämtningspaus för designern och kolonisten Jan Rundgren.
– Även om man tycker att trädgårdsarbete är det roligaste som finns blir man lite trött på det ibland. Det är när man är hemma och har tid att koppla av – kolla på nätet och läsa tidningarna man inte har hunnit med – som man kan samla tankarna och fundera på vad man egentligen vill med sin trädgård.
Jan och hans sambo Lars Ring, som båda är trädgårdstokiga, brukar resa utomlands under vintern. Var de än hamnar tar de tillfället i akt att söka upp spännande trädgårdar. Förra året var de i Singapore och såg den nyanlagda parken Gardens by the Bay vilken Jan beskriver som "sååå häftig". I år väntar ett besök på den botaniska trädgården Nong Nooch, som få svenskar känner till och som ligger cirka tio mil utanför Bangkok.
– Att se en helt annan växtlighet i ett främmande land kan ge väldigt mycket inspiration till den egna trädgården. Det kan vara en känsla, ett sätt att plantera eller fantastiska möbler. Man kanske ser massor av lotusblommor i kruka, tänker "Gud vad vackert" och sedan börjar man fundera på hur man kan göra det på ett svenskt sätt.
Den trädgård som är Jan Rundgrens absoluta favorit ligger i Storbritannien. Wyken Hall, som också är en vingård, består av ett vackert rött tegelhus med många utgångar som alla har egna trädgårdsrum. Därifrån leder gångar ut till trädgården där påfåglar och höns spatserar runt.
– Vid entrén finns åtta blåmålade gungstolar som står på rad, och träd som klippts platta som fyrkanter. Det gick jag verkligen igång på. Den typen av träd ska jag skapa själv av avenbok som trivs jättebra i vår fuktiga lerjord.
Många kända trädgårdar har egna hemsidor och ofta finns det böcker om dem att inspireras av. Jan Rundgren föredrar även utländska trädgårdsprogram. Favoriten är "Around the world in 80 gardens" som han har alla delar av på dvd.
– De kan jag titta på igen och igen. Det är ett sympatiskt program med bred kunskap som ger mycket praktiska råd utan att vara effektsökande. Och programledaren Monty Don är jättebra!
Att det ska tävlas i allt och gå så snabbt på svensk tv kan Jan bli trött på. Som trädgårdsintresserad söker man något bestående, menar han. Det får gärna ta lite tid. Mycket av det svenska, både i tidningar och på teve, tycker han också känns "väldigt basic", som att allt är för nybörjare.
– Tidningen "Gardens Illustrated" tycker jag är jättekul, den har jag prenumererat på i flera år. Den har vacker layout, fantastiska trädgårdar och roliga intervjuer med trädgårdsprofiler. I "The Garden", en annan brittisk tidning för medlemmar i Royal Horticultural Society, finns det också mycket att läsa. TT

Om Jan Rundgren

Bor: I lägenhet i Stockholm. Har en kolonilott på området Söderbrunn i Lill-Jansskogen.
Gör: Frilansande designer, stajlist och trendspanare. För närvarande med uppdrag för bland annat Formex och Mio.

Favoriter ur Jan Rundgrens bokhylla

The garden at Highgrove, av H.R.H. Prince of Wales och Candida Lycett Green
"Handlar om Prince Charles egna trädgård Highgrove. Den här boken har jag verkligen läst sönder. Det är kul att se en människa som har så mycket tillgångar göra något bra. Vi var där för ett år sedan och det var roligt att se i verkligheten. En väldigt inspirerande bok."
Beth Chatto's garden notebook, av Beth Chatto
"Jag älskar Beth Chatto. Jag har varit i hennes trädgård flera gånger under olika årstider och det känns som om den bara blir bättre och bättre. Hon driver också en plantskola och är duktig på att hitta roliga sorter. Den här boken har inga bilder utan bygger på hennes anteckningar."
The Ivington diaries, av Monty Don
"Boken handlar om programledaren Monty Dons trädgård i Ivington dit han flyttade 1991, med hans egna bilder och texter. Precis som jag kommer han från modevärlden från början och är heller inte utbildad inom trädgård. Han är en skön karaktär och skriver på ett avslappnat sätt."
Stefans lilla gröna: en handbok i utanförskap, av Stefan Sundström
"Jag visste inte mycket om musikern Stefan Sundström innan, men den här boken gillar jag. Den är personlig och rolig. Det är häftigt att han lever så nära naturen. Bilder och layout är väldigt fina och gör boken levande."
The plant hunters: The adventures of the world's greatest botanical explorers, av Carolyn Fry
"En väldigt vacker och intressant bok om de berömda växtjägarna. Boken har många välgjorda utvikningsdelar som gör den rolig att bläddra i."
Maryhill: en trädgård i Lund, av Lotte Möller
"Efter att Lotte Möllers mor gick bort var hon orolig över vad som skulle hända med sina föräldrars trädgård. Här gör hon ett dokument över trädgården och dess historia. En bok gjord med mycket kärlek och väldigt fina bilder."

Spana in Jans favoritträdgårdar på nätet

Wyken Hall

Highgrove Gardens

Great Dixter

The Dillon Garden

The Beth Chatto Garden

Gå till toppen