Båstad

En nostalgitripp på åkern

I morgon, lördag, kommer åkern vid Jan Karlssons gård på Ängelsbäcksvägen att intas av veterantraktorer. Det är föreningen Traktorvännerna, som startades i våras, som arrangerar plöjning.
"Det här är ju grejer man inte använder varje dag", säger Jan Karlsson. Den som är nyfiken på hans gamla traktorer kan komma till gården i morgon, lördag.Bild: Emelie Malmros HD/NST
– Det blir en liten nostalgitripp, säger Jan Karlsson.
När han köpte sin första veterantraktor för tio år sedan hade han ett särskilt mål, nämligen att få tag i just den gamla Volvotraktor som hans far använt på familjegården. När han till slut hittade den i Dalsland ville den nye ägaren inte sälja, så Jan köpte en annan veterantraktor av samma modell, Victor.
– Alla som är födda på landet har ett intresse av traktorer. Syftet är att man ska kunna träffa likasinnade och diskutera. Det är roligt att plöja tillsammans och visa vad vi gör, säger Jan Karlsson.
Traktorvännerna har runt 30 medlemmar på Bjäre och 100 i Skåne. Som veteran räknas en traktor som är minst 30 år gammal och alla som har en sådan är välkomna att delta i morgon.
– Det blir en grund höstplöjning som man gjorde förr. Till våren plöjer vi om det, säger Jan Karlsson.
Mellan klockan 10 och 14 är plöjningen i gång på Ängelsbäcksvägen 143.
Gå till toppen