Båstad

Nostalgifest på åkern

Jan Karlssons åker intogs av gamla traktorer på lördagen. Veteranplöjningen där nytta förenades med nöje lockade även många intresserade åskådare.

Nostalgifaktorn är hög, fotogenlukten är påtaglig och kepsarna många när Traktorvännerna arrangerar en veterantraktorplöjning på en åker utmed Ängelsbäcksvägen utanför Grevie.
– Intresset för gamla fordon och maskiner växer. Vi startade föreningen i maj och är redan 100 medlemmar. Det har kommit folk ända från Ystad med sin traktor för att vara med, säger Jan Karlsson i Traktorvännerna.
Det är närmare 25 veterantraktorer som anmält sig till träffen utanför Grevie. För att kalla sig veteran måste traktorn vara minst 30 år gammal. Ute på åkern syns traktorer som är styvt 30 år men det finns även de som närmar sig 70 år. Även om det först och främst är på skoj så gör traktorerna nytta också.
– De plöjer riktigt bra. Det här behöver jag nog inte göra om till våren innan det är dags för sådd, säger Jan Karlsson och ser ut över den 20 tunnland stora markbiten veteranerna får använda.
En populär modell är svenska BM-Volvo. Men även John Deere, Massey-Ferguson och Ferguson TE20, eller Grålle i folkmun, finns i flera exemplar den här dagen.
Från Ystad har Karl-Erik Ringblom tagit sig med sin Massey-Harris, en röd 66-åring som drivs med fotogen. Den röda traktorn är bara en av närmare 50 veteraner som han har i sin samling.
– Det här gör vi för att träffas och ha kul, säger Karl-Erik Ringblom.
Det fanns en hel del åskådare på plats som följde traktorerna, till exempel Bert Carlsson och John Sigurdsson:
– Min dröm är att besöka fabriken i Waterloo där John Deere-traktorer görs, säger Bert Carlsson.
Lennart Persson från Vejbystrand har lånat ut sin 66-åring, en grön John Deere, till Thomas Svensson från Nyhamnsläge som är ordförande i Kullabygdens Veteran och Maskinförening.
– Detta är livet. Jag är lantbrukare själv och intresserad av gamla grejor, säger Thomas Svensson.
Bland de allra yngsta åskådarna är Viktor Strömblad, 2,5 år. Han har följt med farfar, Nils Strömblad:
– Viktor är intresserad av traktorerna, jag av vilket bränsle som används, säger Nils Strömblad.
Gå till toppen