Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Emil en blivande stjärna – men i helt fel roll

Emil Sandahl missade helgens hemmatävling men efter succén i Vitryssland siktar han på en internationell karriär.

Efter en lovande säsongstart långt borta i Vitryssland och efter segern i B-Fyrstads ville Emil Sandahl gärna visa fortsatt storform när Öresundsträffen arrangerades inne i Idrottens Hus. Men HBK/Berganias kanske mest lovande brottare just nu har varit krasslig i veckan och när vi tittar in i IH ser vi honom springa runt med matchlistor, istället för att själv brottas.
– Det är klart att det är tradigt, det är ju så sällan man får chansen att tävla på hemmaplan. Man känner nästan lite ångest, när man ser sina kompisar uppe på mattan.
Emil ska dock inte vara borta från tävlandet särskilt länge. Det har nämligen "bara" handlat om en förkylning, med lite feber, och egentligen skulle han kunna brottas redan nu.
– Jo, idag är jag frisk. Men jag har ju inte tränat och känner mig inte alls förberedd. Därför är det bättre att jag vilar och siktar in mig på nästa uppgift istället.
Den 19-årige Helsingborgspågen är inne på sin sista säsong som junior och den hade knappast kunnat börja bättre. För några veckor sedan fick Emil – eller Feta, som han nästan alltid kallas – och tränaren Anders Andersson chansen att besöka en stor tävling i Vitryssland, som speciellt inbjudna, och HBK/Bergania-brottaren gjorde succé.
– Ja, Feta var helt suverän, han vann alla sina matcher och arrangörerna blev så imponerade att han utsågs till hela turneringens bästa brottare.
Emil ser förstås nöjd ut när vi ber honom prata om den här resan – "Det var en häftig upplevelse, inte bara för brottningens skull" – och han avslöjar gärna att det kan bli aktuellt med en ny tripp österut.
– De ville bjuda in mig till Alexander Karelins egna tävling i Ryssland fram på våren och det hade ju varit hur stort som helst att få testa det. Men vi får se hur det blir, inget är bestämt än.
Sandahl vill i första hand göra en kanonsäsong hemma i Sverige och det stora målet är att äntligen lyckas på SM.
– Jag har haft otur flera gånger, men nu känns det som om det är min tur att ha lite stolpe-in. Målet är att vinna och ta en plats i ett internationellt mästerskap, det vore på tiden.
HBK/Bergania-killen satsar i alla fall oerhört seriöst, han tycker själv att han utvecklas hela tiden och han tackar för de nya reglerna.
– De passar mig helt perfekt och nu när man kör två längre perioder, på tre minuter, lönar det sig att ha bra kondition. Den som är bäst tränad vinner, så enkelt är det.
Trots att Emil tvingades agera funktionär skördade hemmaklubben stora framgångar under Öresundsträffen, inte minst i Emils viktklass, 84-kilos. Sebastian Nilsson kom fyra och Adam Stjärnkvist blev faktiskt bara sjua, trots att han besegrade blivande vinnaren Pierre Andreasson i ena poolen. Pierre lyckades ändå ta sig till final och där vände åstorparen ett 0–1-underläge till klara 6–1 mot Örgrytes Ruben Toftdahl – efter ett lyft, en parad och en arm- och huvudkoppling.
På damsidan dominerade de utländska inslagen men Therese Persson, Helsingborgs Wrestling Team, fixade i alla fall en NV-skånsk seger genom att ta hem 63-kilosklassen.
Gå till toppen