Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uthängning av gratisåkare kan vara olaglig

Ventrafikens styrelseordförande vill offentliggöra listan på de som åkt gratis med Ventafiken. Det kan strida mot grundlagen, personuppgiftslagen och leda fram till stämningar om förtal.

Leif Thorsell (M), styrelseordförande i Ventrafiken, vill att listan på de passagerare som medvetet eller omedvetet åkt gratis till och från Ven ska offentliggöras. Det skulle innebära att uppemot 120 namn hängs ut på en lista.
Henrik Wenander, forskare inom förvaltningsrätt vid Lunds universitet, säger att det är tveksamt om det är förenligt med svensk lag.
– Det verkar problematiskt, inte minst för att det ligger någon slags implicit anklagelse om brottslighet eller i alla fall om omoralisk verksamhet i det, säger han.
Själva sammanställningen av namnen är troligen inte olaglig. Personuppgiftslagen tillåter sammanställningar av personuppgifter om de behövs för att kunna sköta en verksamhet. Inte heller överlämnandet av listan till polisen hade troligen varit olaglig (listan har inte lämnats över då anmälan gjordes över telefon och eftersom utredningen strax därpå lades ner).
Däremot skulle det kunna strida mot personuppgiftslagen om listan offentliggörs på till exempel en webbplats. Det kan knappast anses vara något som krävs för att sköta det kommunala bolagets verksamhet.
Dessutom, menar Henrik Wenander, har offentliga bolag precis som övriga offentliga inrättningar en skyldighet att iaktta saklighet i sitt agerande, vilket regleras i en av våra grundlagar, regeringsformen.
– Det innebär att man ska vara återhållsam med hur man beter sig. Man ska kanske inte hänga ut folk.
Förutom att göra sig skyldig till grundlagsbrott riskerar den som offentliggör listan att stämmas för förtal av de passagerare som känner sig utpekade som fuskåkare. Det är upp till varje individ att driva den processen då den inte faller under allmänt åtal och därmed inte hanteras av åklagare.
Gå till toppen