Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Europadrömmen avlägsen

Ett gyllene läge att ha Europaplatsen i egna händer. Då fumlade HIF och tappade allt mot Kalmar. "Tröttsamt", säger Pär Hansson.

"Vi slutade att försvara oss med elva man och började springa en och en. Kalmar var för bra för att vi skulle kunna springa runt och lalla där ute", säger HIF-målvakten Pär Hansson efter Kalmars vändning på Olympia.Bild: Johan Persson HD/NST
IFK Göteborgs förlust mot Mjällby öppnade vägen till Europa för HIF. Hemmalaget kunde ha haft allt i egna händer inför slutomgången – men en kollektiv kollaps gör förutsättningarna betydligt dystrare.
Nu måste HIF slå AIK på Friends Arena samtidigt som Blåvitt tappar poäng hemma mot IFK Norrköping.
– Det känns bara oerhört tungt just nu. Vi börjar tumma på reglerna och ligger fel i positionerna. Då händer det här, suckar lagkaptenen Pär Hansson.
– Vi har ju fortfarande chansen på Europa. Men då får vi nog börja spela lite bättre och jobba lite hårdare.
Det kan man lugnt säga. HIF satte sig i förarsätet, släppte loss och hade 2–0 att gå på när klockan tickade upp mot 72 minuter. Då reducerade Kalmar, vilket följdes av en omedelbar genomklappning av Pär Hanssons mannar.
I den 89:e minuten volleysköt David Elm in sitt andra mål för kvällen och fullbordade vändningen.
– Vi började fuska redan innan vårt 2–0-mål, som vi gjorde trots att vi låg fel i försvarsspelet men hade tur och lyckades bryta bollen. Sett över så här många omgångar får man inte skita i det och slarva.
Hansson tvingades själv att släppa in tre av Kalmars fyra skott på mål i går. HIF:s höstform är under all kritik – laget har vunnit en av de sju senaste matcherna.
– Vi har fuskat för mycket den här hösten och inte sprungit och gett järnet med elva man i 90 minuter. Vi har pratat om att inte göra det igen – men det händer lik förbannat varje gång. Det är bara väldigt tröttsamt.
Hur känns det för sig som lagkapten?
– Jättejobbigt. Jag står där bak och det bara smäller – oerhört tufft. Jag försöker få igång laget för att vi ska hjälpas åt, men det funkar inte just nu, säger Hansson.
HIF-drömmen om en ny sväng ut i Europa är på väg att tyna bort. När slutsignalen ljöd på Olympia vädrade stora delar av publiken sitt missnöje.
– De vill ju att vi ska vinna matcherna, precis som vi vill. När vi inte gör det har de all rätt att inte vara glada, säger Hansson.

Matchfakta

HIF–Kalmar FF 2–3 (1–0)
1–0 Imad Khalili (38), 2–0 Arnor Smarason (65), 2–1 David Elm (73), 2–2 Nenad Djordjevic (80), 2–3 David Elm (89).
Varning, HIF: Loret Sadiku.
Domare: Andreas Ekberg, Lund.
Publik: 7 782.
HIF (4–2–3–1): Pär Hansson – Emil Krafth, Peter Larsson, Erlend Hanstveit, Jere Uronen (Walid Atta 87) – Ardian Gashi, Loret Sadiku – Gustav Jarl (Emmanuel Boateng 56), Arnor Smarason, David Accam – Imad Khalili (Álvaro Santos 80).
Kalmar FF (4–2–3–1): Lars Cramer – Emin Nouri, Nenad Djordjevic, Markus Thorbjörnsson, Rasmus Sjöstedt (Jonathan Ring 66) – Henrik Rydström (Melker Hallberg 66), Ismael Silva Lima – Tobias Eriksson, Jonathan McDonald, Erik Israelsson (Björnar Holmvik 66) – David Elm.

Allsvenskan

HIF–Kalmar 2–3

Gå till toppen