Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Innebandyläger med tjejer i fokus

I Kungsgårdshallen ekar ljuden av snabba fötter och hårda skott. Flickor i åldrarna åtta till tolv deltar i Girl Camp Floorball – ett träningsläger för Ängelholms innebandytjejer.

Girl Camp Floorball är det första innebandylägret som riktar sig till enbart flickor i Ängelholm. Glenn Stjernkvist är drivande bakom projektet och vill ge ortens flickor en ordentlig plattform inom sporten.
– Det finns en god tradition inom innebandy på flicksidan, men jämfört med killar är det rätt få tjejer som deltar i camper.
Vad det generellt låga deltagandet beror på vet han inte.
– Det finns inget bra svar, jag har frågat folk inom sporten runt om i landet och ingen vet riktigt. I vanliga fall deltar det ett tiotal tjejer, här på Girl Camp har vi nästan 35 stycken.
Förutom att locka fler tjejer till sporten, ska campen hjälpa spelarna att få bättre teknik.
– Många lag har föräldratränare. De är jätteduktiga på att aktivera, men inte alltid lika starka i spelteknik. Här får spelare till exempel lära sig hur de ska vinkla klubban för att få till de bästa skotten.
Under två halvdagar varvas teori med praktik, bland annat tränar man skotträning och spelförståelse. Den tredje dagen är det matchdags, tjejerna spelar då tre mot tre i en turnering.
Dagen till ära gästar Daniel Johnsson från FC Helsingborg campen. Han är känd för sin skottskicklighet och håller därför i skotträningen.
– Det är ett sätt att bidra till sporten. Fördelen med att ha bara tjejer är att de vågar ta för sig. Det är alltid en större mängd killar i bland-camper, då hamnar tjejerna i skymundan, säger Daniel Johnsson.
– De har varit duktiga och fokuserade i dag, fortsätter han. Koncentrationen är viktig om man ska lära sig och utvecklas.
Det är tydligt att tjejerna tar övningarna på allvar. Fokus ligger på spelet, och även om stämningen är god, är det ingen lek. De följande dagarna kommer att gästas av andra stjärnor inom sporten, bland annat spelare från damlandslaget.
Tioåriga Elsa Persson hinner med en snabb pratstund mellan bytena.
– Det är bra när det bara är tjejer, det blir mer jämnt.
Hon är lite osäker på exakt hur länge hon har hållit på med sporten.
– Något år kanske. Både min storebror och syster spelade, så jag ville också prova. Jag fick en klubba av en kompis och tyckte att det var jättekul.
Förhoppningarna är höga för de kommande dagarna.
– Det roligaste blir att träffa nya kompisar. Jag är här för att spela och ha kul.
Gå till toppen