Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paulsson och Alexandersson frias i mutskandal

Svea hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten i muthärvan kring nya arenan i Solna och friar Erik Paulsson och Christer Alexandersson från misstankar.

Erik Paulsson, grundare av Peab och ordförande i fastighetsbolaget Fabege, stod åtalad för grov bestickning.
Christian Alexandersson, dåvarande vd för Swedbank arena och Arenastaden, nuvarande vd för Landskronas stadsutvecklingsbolag, stod åtalad för samma sak.
Tingsrätten har tidigare friat dem och på tisdagen kom domen från Svea hovrätt – åtalen ogillas.
Åtalet väcktes efter att chefsåklagaren vid riksenheten för korruption beslutat att utreda vad som egentligen hände kring bygget av den nya nationalarenan i Solna, det som senare kom att heta Friends arena.
Utredningen ledde fram till att sex personer åtalades för att ha deltagit i muthärvan.
Nyckelperson i härvan var Sune Reinhold, Solna kommuns stadsdirektör, som enligt åtalet skulle ha tagit emot pengar för att sidan om sitt kommunala uppdrag agera konsult åt de bolag som stod bakom bygget.
Enligt åtalat syddes den tvivelaktiga affären ihop under tennisveckan i Båstad 2007, då Erik Paulsson bjöd ner näringslivs- och kommuntopparna för att titta på tennis och samtidigt passade på att diskutera upplägget för konsultuppdraget. I åklagarens ögon har Erik Paulsson alltså varit initiativtagare till affären.
Anklagelserna mot Christian Alexandersson gick ut på att han vid flera tillfällen skulle ha sett till att fakturor betalats ut till Solnas stadsdirektörs privata bolag.
Tingsrätten konstaterade att det verkligen handlade om mutor som Sune Reinhold tagit emot. Men trots det friades Erik Paulsson, Christian Alexandersson och ytterligare två åtalade.
Och nu gör Svea hovrätt samma bedömning.
När det gäller både Erik Paulsson och Christian Alexandersson konstaterar hovrätten att de måste ha förstått att Sune Reinholds uppgifter som konsult för byggbolagen kunde stå i konflikt med hans tjänst i kommunen. Däremot anser hovrätten inte att det är visat att de insåg att ersättningen kunde klassas som muta. Enligt hovrätten hade de fått uppgifter om att kommunen godkänt Sune Reinholds nya uppdrag.
Den ende som fälldes i tingsrätten och nu fälls i hovrätten är Sune Reinhold.
Tingsrätten dömde honom för mutbrott och han fick villkorlig dom och 140 dagsböter på totalt 78 000 kronor. Eftersom Sune Reinhold gick bort i somras har hovrätten inte omprövat domen. Däremot har hovrätten en annan syn än tingsrätten på hur mycket av de utbetalade pengarna som var mutor.
I tingsrätten fälldes Sune Reinhold för att ha tagit emot 375 000 kronor. Hovrätten anser att beloppet bör vara 900 000 kronor, vilket är den summa som åklagaren yrkade på. De pengarna måste nu dödsboet betala till staten eftersom de anses vunna ur brott.
Gå till toppen