Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ring innan du lämnar vapen till polisen

Den som påträffar ett vapen bör ringa polisen innan det förs till polisstationen. Det rekommenderar Rickard Gartér vid Svalövspolisen efter att en 65-årig man blev anmäld när han lämnade in en avliden släktings jaktvapen.

I onsdags förra veckan kom en 65-årig man från Svalövs kommun med ett jaktvapen till polisstationen i Klippan. Vapnet hade tillhört och förvarats hemma hos en nu avliden släkting.
Men de goda intentionerna blev genast grusade. Eftersom mannen saknade licens för släktingens vapen – och uppenbarligen hade befattat sig med det på väg till polisstationen – blev han omgående misstänkt för olaga vapeninnehav.
Rickard Gartér, stationschef vid Svalövspolisen, säger att det visserligen är formellt rätt att skriva en anmälan, men att det återstår att se hur anmälan hanteras.
– Ärendet är inte nerlagt, men vi har inte heller inlett någon förundersökning än, säger han.
Frågor som utredaren nu måste ställa sig är bland annat hur länge släktingen har varit avliden.
– I sorgeperioden ska man inte behöva lägga kraft och engagemang på de bitarna, men annars gäller det att komma in med vapnet så fort som möjligt.
Om en person som har vapenlicens avlider måste dödsboet göra en anmälan till polisen inom tre månader. I den ska polisen få reda på vilka vapen som finns, vem som har hand om dem för dödsboets räkning och hur de förvaras. Polisen påminner om denna skyldighet genom att skicka ett brev.
Inom ett år från dödsfallet måste dödsboet göra sig av med vapnet. Det kan ske genom försäljning till en privatperson eller en vapenhandlare. Det kan också ske genom att lämna det till polisen för inlösen eller skrotning.
Om vapnet lämnas över till polisen kan det enligt Rickard Gartér vara lämpligt att först ta kontakt med myndigheten.
– Man bör meddela vapenhandläggaren i polisområdet där man bor eller där vapnet finns och förklara situationen. Kanske ska man låta det ligga i vapenskåpet och låta oss hämta det.
Under de perioder som polisen utlyst vapenamnesti är det fritt fram för vem som helst att lämna in vapen utan följdfrågor. Då upprättas aldrig någon polisanmälan om olaga vapeninnehav. Om man lämnar vapen utanför dessa perioder blir följdfrågorna från polisen desto fler – och en anmälan kan bli aktuell.
Svalövspolisen tar emot ett tiotal vapen om året. Under årets vapenamnesti kom ytterligare några stycken. Ofta handlar det om äldre vapen och vapen som ska skrotas för att någon har slutat jaga.
Det är oklart om den avlidne släktingen hade licens för vapnet. Den eventuella utredningen får utvisa det.
Om det hade saknats en licens från början hade den 65-årige mannen, för att slippa bli anmäld, troligen gjort bäst i att vänta med att lämna in vapnet till nästa gång regeringen beslutat om vapenamnesti.
Enligt Rickard Gartér är det dock inget önskvärt agerande.
– Då hade vi haft ett vapen som var på drift, säger han.
I Sverige har det varit vapenamnesti tre gånger – 1993, 2007 och nu i våras.
Gå till toppen