Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torkild nöjd med socialen

Efter tisdagens möte är Torkild Strandberg (FP) nöjd med hur socialen hanterar bostadslösa individer. "För vuxna människor är ansvaret stort att hantera sitt boende på egen hand", säger han.

Efter att LP i måndags berättade om Piroska som var tvungen att hamna på gatan innan hon fick någon hjälp av socialtjänsten bokade kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) ett möte med individ- och familjeförvaltningens chef.
– Jag kan konstatera att man följer de riktlinjer och regelverk som finns. Vi jobbar med de här frågorna på ett i princip identiskt sätt som andra kommuner, säger han.
Att det inte skulle sättas in några åtgärder när en person riskerar att bli hemlös är enligt Torkild Strandberg en felaktig uppfattning.
– I det ögonblick du kontaktar socialtjänsten och berättar att du inte har så många månader kvar i lägenheten inleder socialtjänsten sitt arbete. Det kan vara olika insatser, kanske gör man upp en avbetalningsplan hos hyresvärden. Men det betyder inte att vi regelmässigt tar på oss förstahandskontrakt.
Är det din uppfattning att socialtjänsten tar sitt ansvar redan från första samtalet?
– Ja, det gör man.
Torkild Strandberg säger att socialtjänsten i snitt får två samtal om dagen från individer som vill att kommunen står som mellanhand på hyreskontrakt.
Vad tyder det på att socialtjänsten får ta emot så många samtal?
– Det tyder väl på olika saker, som att människor har ett stort behov av hjälp och stöd men också att det förekommer att fastighetsägare ställer sådana krav.
Även om socialtjänsten följer lagen är det ju inget som hindrar att kommunen tar ett större ansvar för människor som riskerar hemlöshet?
– Vi ska vara behjälpliga och stöttande så att människor blir självgående på bostadsmarknaden. Det är ett arbete som man säkert kan utveckla, men lösningen att vara mellanhand är inte framkomlig. För vuxna människor är ansvaret stort att hantera sitt boende på egen hand.
Piroska uppger att hon har fått hjälp av socialtjänsten, bland annat med att förhandla med den hyresvärd som ändå till slut tvingade ut henne. Att söka lägenhet på egen hand klarar hon, men de hårdnande kraven – pådrivna av den nya uthyrningspolicyn – gör saken besvärlig.
– Jag vill inte behöva hyra hos något skumraskbolag där jag måste låna pengar för att lägga tre månadshyror i förskott, säger hon.
Gå till toppen