Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler planerar sin begravning online

Vill du begravas i smoking, låta servera champagne och jordfästas till tonerna av Shirley Bassey? Alltfler vill planera sin begravning online – och många är yngre.

Bild: Roland Bengtsson
– Många är tydliga med vilken symbol som ska användas i dödsannonsen. Alltfler tycker också kistvalet är viktigt, och önskar kanske att de ska få något utöver det vanliga. En del kan dock bli lite väl detaljerade och vill kanske bestämma vilket pålägg det ska vara på smörgåsen som serveras efter ceremonin, säger Ulf Lernéus, direktör för Sveriges Begravningsbyråers förbund.
– Där vill jag uppmuntra till att efterlämna lite till efterlevande så att de får känna sig delaktiga.
Skjut inte upp din begravning. Så lyder uppmaningen från landets begravningsbyråer. På nätet finns "fyll-i-det-själv"-arkiv, som nu växer.
– Sedan vi lanserade "Vita arkivet" online 2008 så ser vi hur fler och fler yngre går in. Det är inte bara medelålders utan även de som är runt 30 år. Efter en nylansering på nätet går hundratals in varje vecka, säger Peter Göransson, marknadschef på Fonus.
Det andra arkivet, Livsarkivet, har funnits på nätet i cirka ett år och drivs av 400 privata begravningsbyråer. Varje dygn startar tio nya personer konto.
– Det går neråt i åldrarna. Just nu är sextiotalisterna den största gruppen, och männen är i majoritet. Det är en stor hjälp för anhöriga att den som avlider redan har skrivit ner hur den vill ha det, säger Ulf Lernéus.
Arkiven utgör inga avtal, är kostnadsfria och privata fram till dess att personen avlider. Då underrättas efterlevande om eventuella önskemål, men sedan är det upp till dem att ta beslut om begravningen.
Men det går faktiskt att ta total kontroll.
– Man kan redan i dag planera och beställa hela begravningen på Internet, och det är något som vi tror kommer att öka. Redan nu görs detta av flera hundra personer varje år, säger Peter Göransson på Fonus.

Exempel på önskemål

Ur Vita arkivet:
Minnesstunden – exempel:
"Jag önskar att min släkt och mina vänner bjuds på grekisk sallad och att musik från min Elvis-samling spelas."
Klädsel – exempel:
"Jag vill begravas i min favoritpyjamas och underkläder."
Gravstenen – exempel:
"Jag önskar att min gravsten ska prydas av en motorcykel och berätta lite om mig."
Källa: Fonus

Tusentals önskningar

Vita arkivet drivs av folkrörelseägda Fonus och rymmer 20 000 personer. Livsarkivet, som drivs genom Sveriges Begravningsbyråers förbund, rymmer runt 17 000 konton.

Arkivens dokument utgör inga avtal. Att en avliden fyllt i ett arkiv innebär inte att begravningen måste arrangeras av den byrå som äger arkivet.

Arkiven körs gentemot personregister. När någon avlider kommer dokumentet anhöriga tillhanda.

Anhöriga har rätt att genomföra begravningen enligt egna önskemål, även om det enligt Fonus och Sveriges Begravningsbyråers Förbund är ovanligt.

Önskemålen kan röra alltifrån musik, plats, blommor, gäster och kistbärarnas klädsel.

Sedan 2012 gäller en ny begravningslag som säger att tid mellan dödsfall och gravsättning får vara högst en månad.

Källa: Fonus och Sveriges Begravningsbyråers förbund

Gå till toppen