Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarna hjälper oss förbättra journalistiken

Vi har tre övergripande mål för journalistiken i HD.– Fler och fler Nordvästskåningar upplever att vår journalistik gör skillnad.
– Fler och fler Nordvästskåningar upplever att vår journalistik engagerar.
– Fler granskningar.
För att veta om vi når våra mål måste vi göra mätningar. I höst har vi genomfört tre olika läsarundersökningar. Vi har ställt frågor till vår läsarpanel och till ett statistiskt urval av människor bosatta i nordvästra Skåne.
Ett dussintal frågor har varit samma i de tre undersökningarna. Det har varit ett sätt att kvalitetssäkra resultaten. Men vi har också ställt mer specifika frågor i ett par undersökningar.
Vår läsarpanel fick till exempel 23 påståenden att ta ställning till. Om man grovt fördelar svaren i ”Instämmer ej” och ”Instämmer” så var det följande fem påståenden som ni läsare instämde mest i:
”HD är viktig för mig när jag vill veta vad som händer där jag bor”.
”Jag har nytta av det jag läser/ser i HD”.
”HD är min lokala nyhetskanal”.
”HD behövs för att kontrollera politiker, myndigheter och företag”.
”HD avslöjar missförhållanden”.
Alla de här 23 frågorna har nu ett utgångsvärde som vi förhoppningsvis förbättrar i kommande undersökningar.
Men vi har också andra sätt att mäta, till exempel antalet delningar av våra artiklar i sociala medier och antalet kommentarer och viljan att kommendera på hd.se. De är ett mått av engagemang hos våra läsare.
Naturligtvis tar vi också dagligen fram statistik över de mest lästa artiklarna på hd.se. Den är ett av många kvitton på att vi skriver om saker som intresserar våra läsare. Mediekritiker menar att jakten på klick styr journalistiken för mycket. Jag håller inte med. Vi skulle förmodligen kunna göra det enkelt för oss och öka antalet besök på hd.se om vi hade mer sex och snusk och skvaller på sajten. Men det skulle strida mot våra journalistiska mål.
Istället tror vi på snabbhet vid stora händelser, täta uppdateringar och läsarmedverkan. I nöden prövas vännen. Och det är just i nödsituationer vi ser att hd.se har många Nordvästskånska vänner. Som senast under vattenembargot i Helsingborg och Höganäs och vid stormen förra veckan.
Och när vi summerar klicken varje år är det allt oftare som kulturartiklar och krönikor konkurrerar ut olyckor och brott på sajten. Den trafiken kommer ofta från delningar i sociala medier.
Det återstår att mäta antalet granskningar. Känslan är att vi gjort fler de senaste åren, men vi har ännu ingen tillförlitlig statistik.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen