Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Magnus Bogren: "Det här är min dröm"

Han är van vid en nyckelroll i det tysta. När Magnus Bogren tog över sitt första A-lag på 13 år förvandlade han Rögle. "Det här är min dröm", säger han.

Han har traskat runt i ishallens korridorer under många år. Utbildat spelare på olika nivåer, tagit SM-medaljer och varit involverad i den röda tråd Rögle vill ska snirkla sig mellan de olika lagen i föreningen.
För två och en halv vecka sedan fick han en ny roll. Magnus Bogren ersatte Dan Tangnes i A-lagsbåset som en tillfällig lösning. Fyra raka segrar och en kontraktssignering senare har Bogrens dröm blivit verklighet.
– Jag har absolut velat gå via juniorerna upp till vårt A-laget. Det har definitivt varit min dröm. De sista åren har jag utbildat mig för att kunna bli elittränare och blev klar med alla steg i våras, säger Bogren.
Visselpipan hänger fortfarande runt halsen när han slår sig ner och försöker att summera den omedelbara succén som lyft Rögle. Krisstämpeln på laget har suddats ut och framtidstron smått börjat återvända till spelare och supportrar.
– När jag fick frågan att kliva in i båset bestämde jag mig att ta allt dag för dag. Det var intensivt med fyra matcher på åtta dagar, vilket jag inte tänkte på förrän efter derbyt mot Malmö. Allt hade gått i 190 kilometer i timmen och först då kunde jag landa, säger Bogren.
Vad gjorde du då?
– Jag fick sova ordentligt och samla tankarna. Man blir ganska uppumpad av adrenalin när man blir inslängd i hetluften på ett sådant sätt. Det är en annan grej jämfört med att ha ett juniorlag och så mycket runtomkring som jag inte visste om.
Bogren har länge följt A-laget på både träningar och matcher vid sidan av jobbet som J18-coach. När 41-åringen tog över vaknade Rögle till liv, spelade ut och visade en karaktär som tidigare varit frånvarande.
Elva poäng av tolv möjliga har trillat in på kontot och alla ställer sig frågan: vad är det som har hänt?
– För det första vill jag definitivt poängtera att vi är flera ledare bakom det här laget, alla gör ett fantastiskt arbete. Jag tror att det blev en väckarklocka för alla att steppa upp. Kunskapen har funnits i laget hela tiden, jag tror att det är många olika saker som gjort att det här har vänt.
Som vadå?
– Från ledarsidan tryckte vi på att det inte går att ställa ut skridskorna, utan börja jobba hårt för att vinna matcher. Det tycker jag definitivt att vi har gjort.
Vad har hänt med spelarna på det mentala planet?
– Det var omtumlande för dem inför den första matchen, sen tycker jag att spelarna landade ganska snabbt. Nu har det varit positivt, glädje... spelarna älskar ju också att vinna matcher.
Bogren har varit tränare sedan 1997, men bara heltidsanställd de senaste två åren. Med två säsonger i moderklubben Jonstorp från 1999-2001 som undantag har samtliga uppdrag handlat om att utbilda talanger i Rögle – från U16 upp till J20.
Vid sidan om hockeyn har Bogren haft ett civilt jobb. Han har dock aldrig tvekat att sticka ut till ishallen på kvällar och helger.
– Jag brinner för hockeyn. Klart att det varit tufft många stunder och jag har varit helt slut vissa dagar. Samtidigt har jag fått väldigt mycket energi av att komma hit efter jobbet. Det har egentligen fungerat jäkligt bra hela vägen, säger Bogren och fortsätter:
– I mitt ledarskap har jag väldigt stor nytta av att ha jobbat i arbetslivet i många år. Jag har fått ta stort ansvar i det företaget jag varit, inte varit uppstyrd utan fått utvecklas som person. Det tar jag med mig till killarna också – det handlar om att få dem att lösa situationer. Jag tror inte på att styra spelare för mycket, de måste få släppa loss inom vissa ramar och våga misslyckas.
Vad är du för typ av ledare?
– Jag ställer väldigt höga krav på mig själv och på min grupp. Det har jag alltid gjort. Jag vill att saker vi pratar om blir gjorda och tycker att det är viktigt att ha riktigt bra träningar. De ska inte bara bli genomkörda. I övrigt är jag bestämd av mig och vill göra vad som krävs för att vinna matcher.
– Jag är bra på att få energi i ett lag och vill gärna vara aktiv i coachningen hela tiden.
Hur vill du att Rögle ska spela hockey?
– Jag vill spela offensivt med fart och fläkt. Vi ska ha mycket puck med snabba spelvändningar och vinna tillbaka den så fort som möjligt. Jag vill vinna matcher – och göra det med mål.
Bogrens spelarkarriär tog slut tidigt. Han kom till Rögle som 13-åring, ansågs vara en talang på forwardssidan och lyftes upp i A-laget säsongen 90/91.
Men Bogren skadade knäet i ett J20-slutspel och testade sig fram i Landskrona under två månader innan skridskona åkte upp på hyllan.
– Jag var med om att vinna Skånes första guld i TV-pucken 1987. Vi mötte Norrbotten, med Mikael Renberg, i finalen och jag gjorde 1–1-målet på Erik Granqvist som stod i mål. Det är nog min största merit som spelare, sen gick jag direkt in på tränarbanan, säger Bogren som coachat bland andra Mathias Tjärnqvist och Jakob Johansson som ungdomsspelare.
23 år efter skadan är Bogren tillbaka i Rögles A-lag. Korridorerna har inte förändrats på två och en halv vecka – men Bogren får finna sig att ha en plats i rampljuset framöver.
– Jag är en lugn person privat och vill vara mig själv. Som de brukar säga ute på Bjäre – jag står med fötterna i myllan och vill fortsätta med det.

Magnus Bogren

Ålder: 41 år.
Familj: Sambo som har två barn sedan tidigare.
Från: Nyhamnsläge.
Bor: Ängelholm.
Fritidsintressen: "Älskar sport, framförallt golf. Min drive är oftast spikrak."
Det här visste du inte om mig: "Jag är en jäkel i köket när jag väl ställer mig där. Grillat är min specialitet."
Om att instruera på svenska i stället för engelska: "Jag är mest trygg i det och pratar engelska med de som behöver separat".

Tränarhistorik

Assisterande Rögles J20 1997-99, assisterande Jonstorps A-lag 1999-2001, huvudtränare Rögle U16 2002-04 samt 2005-06, Rögles J18 2006-13.

SM-medaljer som coach: JSM-silver 1998, U16 SM-brons 2003, J18 SM-guld 2012.

Källa: Rögle BK

Gå till toppen