Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förundersökning inledd efter inlämnat jaktvapen

Polisen har inlett en förundersökning mot den 65-åring som förra veckan lämnade in en avliden släktings jaktvapen. Enligt Rickard Gartér, stationschef i Svalöv, betyder inte det att personen är skyldig.

Det var i onsdags förra veckan som den 65-årige mannen lämnade in ett jaktvapen på polisstationen i Klippan. Vapnet hade tillhört och förvarats hemma hos en nu avliden släkting, boende i Svalövs kommun.
Eftersom 65-åringen inte hade licens för vapnet upprättades en anmälan om vapenbrott och nu har polisen inlett en förundersökning i ärendet.
I kommentarsfältet på hd.se har kommentarerna kring polisens agerande varit hårda.
"Mannens uppsåt var ju definitivt inte att begå brott, kan polisen aldrig vara smidiga??" skriver signaturen Danne.
"Man häpnar. Den som vill agera laglydig behandlas som kriminell. Inte underligt att förtroendet för polisen är lågt", skriver signaturen DeWaallt.
Ytterligare personer ifrågasätter i kommentarsfältet rimligheten i att polisen anmäler privatpersoner som bara vill göra rätt för sig.
Rickard Gartér, stationschef vid Svalövspolisen, påpekar att det absolut ligger i polisens intresse att ta emot vapen och att det är sällan personer som bara vill göra rätt för sig blir anmälda.
– Det är alltid en bedömningsfråga. Vi brukar ha en rätt bra syn på när vi ska skriva en anmälan eller inte. Man brukar inte bli anmäld för att man hjälper till, säger han.
Det är oklart vad som föranledde polisanmälan i det aktuella fallet, mer än att 65-åringen saknade licens för det vapen han förfogat över. Den förundersökning som nu har inletts kommer att behöva svara på om 65-åringen haft uppsåt till vapenbrott eller om hans avsikt var att snabbast möjligt lämna över vapnet till polisen.
Om utredningen visar att mannen har begått ett brott lämnas ärendet över till åklagare som beslutar om åtal. Enligt vapenlagen ska åtal mot personer som frivilligt lämnat över vapen till polisen bara väckas om det är "motiverat från allmän synpunkt".
Om åklagaren skulle väcka åtal och tingsrätten finna 65-åringen skyldig kan han dömas till högst ett års fängelse. Om brottet begåtts av oaktsamhet gäller böter.
Rickard Gartér påpekar att vägen dit är lång.
– Man är långt ifrån skyldig bara för att det upprättas en polisanmälan.
I en tidigare artikel uppmanade han allmänheten att ringa polisen innan man vill lämna över ett vapen på polisstationen. Även det mötte mothugg i kommentarsfältet på hd.se.
"När svarade polisen senast när du ringde? Inte för mig dom senaste 10 gångerna i vart fall", skriver signaturen Luere.
Rickard Gartér säger att det i Svalöv finns en ambition att finnas tillgänglig och att det finns två bra sätt att söka kontakt.
Det ena är att ringa polisens växel på 114 14 och be att få prata med Svalövspolisen. Den telefonen ska i stort sett alltid vara vidarekopplad till Rickard Gartérs mobiltelefon.
Det andra sättet är att vända sig till kommunens reception som även fungerar som polisreception. Där har personalen Rickard Gartérs schema.
– Vi gör så gott vi kan och troligtvis lite till. Vi har varit åtta personer i Svalöv länge men nu är vi fyra. Två är i väg på det som heter utredningspraktik och flera har bytt ort. Det kommer inte nya aspiranter förrän efter jul någon gång och då vet vi inte om Svalöv är högst prioriterat, säger Rickard Gartér.
Gå till toppen