Helsingborg

Minnesstund i Ramlösa brunnspark

Det var tal och musik vid Ramlösa brunnshotell på söndagen till minne av den roll som byggnaden spelade hösten 1943 när danska judar flydde över till Sverige undan nazisterna.

Med start hösten 1943 räddades närmare 8 000 danska judar undan de tyska nazisterna. Ramlösa Brunnshotell blev en genomgångsstation för judarna.
Där skedde visering innan de flesta flyktingarna slussades vidare till läger eller privata boenden i Sverige. Polisen kontrollerade också att det inte fanns kriminella eller fientliga spioner gömda bland flyktingarna.
En av dem som kom till Ramlösa var Etienne Glaser, som senare blev skådespelare och regissör. Han var 6 år gammal när han sent en ovädersnatt klev i land i Höganäs tillsammans med föräldrarna.
– Jag minns det ögonblicket. Hur en uniformerad man bar mig och hoppade i land från båten. Jag minns hur jag tittade ner och såg det kolsvarta vattenblänket mellan båten och kajen. Det kände jag som ett språng in i säkerhet, berättade han minuterna innan minneshögtiden började.
– Men jag hade inte varit rädd i Danmark, för som barn gör man alltid det bästa av situationer. Utan rädslan kom först efteråt, när jag var i säkerhet. Då kom mardrömmarna om tyska krigsfartyg.
Så som 6-åring hade du alltså förstått vilket hot ni levt under i Danmark?
– Jag hade i alla fall förstått att vi var jagade och att Sverige var säkert. Nu kunde ingen komma åt oss längre.
För tio år sedan var Etienne Glaser tillbaka i Höganäs för första gången sedan kriget. Då berättade han ett annat minne från 1943, hur en kvinna stod i Höganäs hamn och delade ut mjölk och bröd till honom och de andra.
– Då sade en av de kvinnliga åhörarna: "Det var jag". Jag gick fram och gav henne en puss rakt på munnen.
Efter kriget återvände de flesta flyktingarna till Danmark. Bland annat Sonja Bandmann, som deltog i söndagens högtid. Hon berättade om hur väl hon togs emot som 17-årig flykting och hur hon fick jobb i Kristianstad.
Andra valde att stanna i Sverige. Några blev kända i svenskt kulturliv, som exempelvis Etienne Glasers far, Werner Wolf Glaser, som gjorde sig ett namn som kompositör och dokumentärfilmaren Maj Wechselmann.
Konferencier på söndagen var författaren och journalisten Folke Schimanski.
– Det är viktigt just i dessa dagar att hålla minnet från kriget levande. Det är en utbredd historielöshet i dag. Skolorna satsar inte tillräckligt på att berätta om kriget, menar han.
Gå till toppen