Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobbmässa nästan utan jobb

Kommunen bjöd in till jobb- och utbildningsmässa. LP besökte mässan för att se om det var möjligt att hitta jobb. Det visade sig att hetaste möjligheten var att lämna sitt cv i en papperskasse hos ett bemanningsbolag.

Det brukar bli knökfullt när det ordnas jobb- och utbildningsmässa i Skånes mest arbetslösa stad (15,5 procent arbetslösa i arbetsför ålder). Förra året blev det till och med så fullt i Folkets hus att antalet personer med stor sannolikhet överskred maxgränsen ur brandsäkerhetssynpunkt.
Den här gången var det något lugnare. Christer Stenberg på kommunens Kompetensforum stod själv i dörren och försökte hålla räkningen på besökarna. Det är han som har styrt ihop mässan, den här gången utan arbetsförmedlingens hjälp.
– De tidigare åren har varit lyckade, men den här gången har jag bestämt att vi gör det på det här viset och att arbetsförmedlingen är utställare i stället. De gör mer nytta där än att stå här i dörren och räkna besökare med mig, säger Christer Stenberg.
Ginny Rosqvist var en av besökarna på fredagsförmiddagen. Hon går en orienteringskurs på Folkuniversitetet som en aktivitet för att behålla a-kassan, men att delta i klassens mässbesök var frivilligt.
– Jag är ganska säker på vad jag vill. Jag behöver ett jobb fram till dess att jag börjar mina studier i höst. Jag tänkte plugga visual merchandising i Malmö, säger hon.
Årets mässa har presenterats som en jobb- och utbildningsmässa, men bland utställarna fanns få arbetsgivare med anställningsbehov.
Kommunens omsorgsförvaltning erbjöd möjlighet att visa intresse för vikariat inom omsorgen och upplyste om att det för tillfället finns goda möjligheter att jobba som personlig assistent. Två bemanningsbolag samlade cv:n i jakt på lämpliga kandidater till framtida uthyrningar. Därutöver fanns utställare som erbjöd olika utbildningar.
Sara Bülow, rekryteringsansvarig på bemanningsbolaget Adecco, var en av dem som stod bland montrarna.
– Vi behöver folk med truckkort, men även administrativ personal och ekonomiassistenter. Vi letar efter personer med rätt attityd, man får kanske byta arbetsplats ganska ofta som anställd hos oss, säger hon.
Redan halvvägs genom den två timmar långa mässan hade hon samlat en hel hög cv:n i en papperskasse.
– Det har varit ganska många som har lagervana, både personer med truckkort och på chefsnivå.
Christer Stenberg håller med om att det hade varit önskvärt med fler arbetsgivare och fler jobb på mässan, men säger att det har varit svårt att få företag att komma.
– Vi har skickat ut inbjudan till i stort sett alla företag men de har inte nappat. Jag tror att många har sina egna kanaler när de rekryterar.
Att kalla mässan för ett misslyckande tycker han är att gå för långt.
– Jag hoppas att alla som går ut härifrån kan känna att de har hittat något. Mässan ska ge besökarna en tro på att de har en chans till jobb.
Christer Stenberg säger att mässan bara är ett av många sätt som kommunen jobbar med arbetslöshetsfrågor på. Ytterligare en mässa planeras i mars. Men någon magisk trollformel för att locka fler företag med dignande bord av jobbmöjligheter har han inte.
– Givetvis är det ett problem att det finns för lite jobb i Sverige.
Gå till toppen