Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gröna växter i vintermörkret

Den gröna inredningstrenden är här för att stanna, men det är också mörkret. Så varför inte fylla hemmet med växter som klarar av skuggan och låta en bit regnskog flytta in i vardagsrummet?

Inte många krukväxter trivs inomhus så här års. Det är för mörkt och varmt för de flesta. Då är det smartast att låna växter från regnskogens undervegetation, som är vana att behöva kämpa i skuggan av stora träd. Som tur är har många av dem läckra exotiska blad som gör dem utmärkta som krukväxter.
– Själv har jag satt flera monstera tillsammans i en stor kruka. Det blir ett fint grönt blickfång, säger Erika Wallin på Blomsterfrämjandet, och Zamikalla är en annan mycket bra mörkertålig växt.
Blommande krukväxter vill gärna stå nära ett fönster och har generellt sett svårare att trivas i mörkare lägen.
– Men lökväxter som hyacint och amaryllis klarar sig också bra med lite ljus. Om man vill ha lite större valfrihet tycker jag att man ska satsa på en växtlampa. Då kan man välja vilka växter man vill även inne i rummen, säger Erika Wallin.
Förr var växtlampor inte så estetiska, men i takt med ett ökat intresse för odling och design har nya, lite roligare, varianter dykt upp. Ett exempel är det som tidigare i år utsågs till "Årets trädgårdsprodukt" på Elmia garden-mässan – en lampa gjord för att "matcha behovet av snygg växtbelysning för moderna hem". Koppla gärna växtlampan till en timer så att växterna får cirka 14 timmars ljus om dagen.
Enligt Blomsterfrämjandets trendanalys för nästa år är det gröna växter i olika nyanser som gäller inomhus, i kombination med de ätbara. Så varför inte satsa på en stomme av tåliga gröna växter som är fina året om? Många av dem har också luftrenande egenskaper. För att få in det ätbara kan du komplettera med kryddkrukor med exempelvis persilja och basilika som ju gärna får bytas ut regelbundet eftersom de ändå är tänkta att ätas upp.

Inomhustips

Be om sticklingar från dina vänners tåliga krukväxter, då de har samma egenskaper som moderplantan.
Torka eller duscha bort damm från bladen så att växten kan tillgodogöra sig mer ljus. Dammet innehåller ofta spår av de giftiga partiklar som växten renar, så ta inte bort det med handen.
Har du växter en bit in i rummet? Tänk på att inte skymma fönstren med gardiner, persienner eller andra stora växter på fönsterbrädan.
Finns det lite ljus ägnar växterna mycket energi åt att rikta sina blad mot ljuset. Då ska man inte vrida på dem för att få dem att växa rakare eftersom det kan göra att de börjar tappa bladen.
Källa: Trädgårdstider (ICA Bokförlag) av Eva Rönnblom

Växter som klarar skuggiga lägen

Zamikalla/garderobsblomma. Knölväxt med ursprung från Zanzibar som trivs överallt, även en bit in i rummet. Ju mindre ljus den får desto mörkare blir bladen. Finns i storlekar från 25 centimeter till 1 meter.
oses stentavlor. Strimbladsväxt från Brasilien. Håll jorden lätt fuktig. Bladen har ofta tio mörka fläckar på ovansidan, en för varje budord.
Snittadiantum. Sydamerikansk växt som vill ha vatten regelbundet och gärna hög luftfuktighet.
Linspeperomia. Suckulent från Centralamerikas regnskogar. Det hängande växtsättet passar bra i amplar och höga krukor. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.
Blomstervagga. Läcker växt som härstammar från södra Mexiko och Guatemala med lila undersida och grönrandig ovansida på bladen. Toppa den så får du massor av nya sidoskott. Håll lätt fuktig.
Penningbräken. Växt från Nya Zeeland som breder ut sig och passar bra i hög kruka eller ampel. Håll jämnt fuktig.
Svärmors tunga. Kommer ursprungligen från Sydafrika, Kongo och Tanzania. Luftrenare av bland annat bensen som finns i tapeter, tobaksrök och lösningsmedel. Vattnas sparsamt.
Paradisträd. Suckulent med ursprung från torra stäppmarker i Sydafrika. Oöm krukväxt som trivs bäst i sol men också klarar skugga.
Fredskalla. Sumpväxt från Colombia som vill ha jämn fuktighet, torkar den ut blir bladen fula. Luftrenare av bland annat aceton. Blommar oftare i ljust läge.
Gullranka. Klätterväxt från Sällskapsöarna, Franska Polynesien. De gulbrokiga bladen blir grönare ju mörkare den ställs. Bör torka upp mellan vattningarna.
Bergpalm. Lättodlad växt från Centralamerika som klarar av att stå en bit in i rummet. Luftrenare av bland annat bensen. Håll jorden lätt fuktig.
Juvelblomma. En typ av ananasväxt med färgstarka blommor från Amerikas regnskogar. TT

Fyra växtlampor

Vill du placera växter där det finns lite solljus kan en växtlampa vara en bra investering.

Hängande svart växtlampa från Nelson garden. 36 centimeter hög, 1,8 meter sladd. Cirkapris 675 kronor, exklusive lågenergilampa.

Vit hängande växtlampa från Airam. 21 centimeter hög, 3 meter sladd.

Cirkapris 400 kronor, inklusive 15 W lågenergilampa.

Stående vit växtlampa från Hasselfors garden som utnämnts till Årets trädgårdsprodukt. Höjden på lampan går att justera och överflödigt vatten samlas på brickan. 63 x 60 x 23 centimeter. Cirkapris 1 200 kronor, inklusive två lågenergilampor.

Hängande växtlampa från Venso Eco Solutions i borstat aluminium. 19 centimeter hög, 4 meter sladd. Cirkapris 250 kronor, exklusive lågenergilampa. TT

Om växtbelysning

Vanliga led- och glödlampor ger dåligt ljus för växter. I växtlampor finns särskild led-teknik som optimerar ljuset så att det innehåller just de våglängder som gör mest nytta för växterna och fotosyntesen och kan motsvara solljuset. TT

Gå till toppen