Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De springer för Musikhjälpen

Helsingborgs bidrag till "Musikhjälpen" går på löpande band. Eller, rättare sagt, springs på löpband. Om några veckor flyttar initiativtagarna till Helsingborg marathon in i en glasbur i centrum. Dit är alla välkomna att springa för en god sak.

Insamlingen "Musikhjälpen" kommer att märkas ordentligt i stan. Från den 9 december till den 15 december finns en sex gånger sex meter stor glasbur på Kungstorget. I denna ska initiativtagarna till Helsingborg marathon, Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand, bo och springa.
– Både jag och Simon känner starkt för välgörenhet och är stora fans av "Musikhjälpen". Tanken att vi skulle göra något för insamlingen föddes kort efter att vi presenterat Helsingborg marathon, säger Andreas Gartmyr.
Skänk pengar så springer vi. Det var grundtanken redan från början. I övrigt har upplägget växt fram successivt.
Ett tag var Simon och Andreas inne på att tälta i anslutning till buren där programledarna för "Musikhjälpen" sitter, i år i Göteborg. När någon skänkte pengar skulle de ge sig ut och springa på löpband.
Idén med löpbanden förverkligas, men killarna kommer att bo något mer ståndsmässigt på hemmaplan. Detta tack vare sponsorer som bidrar till konceptet.
– Alla brinner för detta och det har inte varit svårt att få företag att ställa upp, säger Simon Wikstrand.
– Vi har berättat att vi har vår tid och vårt engagemang, och att vi vill bidra mer än man kan göra som privatperson. "Vill ni hjälpa oss att göra skillnad?" har vi frågat och responsen har bara varit positiv, säger Andreas Gartmyr.
Temat för årets "Musikhjälpen" är "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet" och pengarna går till kampen för att minska mödradödligheten. I glasburen på Kungstorget kommer fyra löpband att finnas. Två av dessa står till Andreas och Simons förfogande. Där ska även specialinbjudna gäster och sponsorer springa.
Bland kändisarna som är på ingång finns löparprofilerna Anders Szalkai och Mustafa Mohamed, men även namn som inte är intimt förknippade med löpning.
Två löpband står till allmänhetens förfogande under vissa tider. Folk som tittar förbi glasburen och vill kombinera motion med välgörenhet har därmed alla möjligheter.
För varje 100-lapp som skänks springer Andreas och Simon eller någon av deras gäster en kilometer. Nyfikna kan följa livet i buren genom en livefeed på Helsingborg marathons hemsida. All tänkbar information om insamlingen kommer att spridas som en löpeld på sociala medier. Även träningsanläggningar kopplas in och runt buren genomförs olika arrangemang.
– Målet är 100 000 kronor (= 1 000 kilometer). Det hade varit helt fantastiskt om vi klarat det. Då hade vi verkligen gjort skillnad, säger Andreas Gartmyr, som också passar på att skicka en vädjan till Luciafestande helsingborgare:
– Var snälla mot oss, även om ni är onyktra. Tänk på att vi är där för en god sak.

Pågår i 144 timmar

”Musikhjälpen” är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. I år går pengarna till kampen för att minska mödradödligheten. Den 9 december börjar den 144 timmar långa insamlingen.
Årets upplaga leds av P3-profilerna Kodjo Akolor och Emma Knyckare samt artisten Sarah Dawn Finer. Dessa kommer mellan den 9 och 15 december att vara instängda i en glasbur på Gustav Adolfs torg i Göteborg och sända liveradio därifrån. Programmet sänds i P3 Sveriges Radio, SVT Play och även till viss del i SVT2.
Under hela sändningstiden får publiken önska låtar samtidigt som de skänker pengar till årets tema.
I Sverige genomfördes "Musikhjälpen" första gången 2008. Då samlades tre miljoner kronor in. I fjol landade summan på 23 miljoner kronor.
Gå till toppen