Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kontor för unga kan öka trygghet

Kommunalrådet efterlyste lösningar på Landskronas trygghetsproblem. Anna-Katarina Teig, rättssociolog, tog honom på orden och skrev ihop en projektbeskrivning om hur man får bort ungdomar på glid från gatorna.

Anna-Katarina Teig, rättssociolog.Bild: Patrik Pettersson
Det var i början av året som Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande, i ett utskick till folket efterlyste tankar och idéer kring trygghetsproblemen i staden. Anna-Katarina Teig, rättssociolog som sedan några månader bor i Landskrona, satte sig ner och började skriva.
Resultatet blev projektförslaget "Outreach", som är tänkt att lyfta Landskronas ungdomar, inte minst de som annars riskerar att hamna på fel väg i livet.
– Hela projektet går ut på att förhindra att ungdomar som vill göra något bara sitter hemma. Tanken är att stärka både självkänslan och självförtroendet. Jag tror att många Landskronaungdomar känner att det inte förväntas så mycket av dem, säger Anna-Katarina Teig.
Kärnan i förslaget är att inrätta ett kontor dit ungdomar kan vända sig för att få vägledning och stöd. I praktiken handlar det om en välunderrättad studievägledare som har koll på olika vägar vidare in i vuxenlivet.
– Allt ska finnas samlat på ett ställe och man ska inte behöva gå hem och googla själv efter vilka alternativ som finns.
Studievägledaren ska tipsa om redan etablerade projekt men även om ett antal nya delprojekt som ingår i förslaget. Ett av de viktigaste delprojekten som hon vill inrätta är ett kadettprogram inom polisen.
– Det finns en stor klyfta mellan polisen och många ungdomar. Jag tänker att ungdomar mellan 16 och 20 år ska få chansen att göra praktik hos polisen. Sedan kan de berätta om sin praktik i skolan för de som annars har en dålig bild av vad polisen gör, säger hon.
Ett liknande projekt finns sedan tidigare i Landskrona – Människan bakom uniformen – men Anna-Katarina Teigs förslag handlar till skillnad från det om längre perioder och deltagande i själva polisarbetet, när det är möjligt, kombinerat med utbildningsinsatser.
Andra delar i projektförslaget är ett praktikprogram dit Landskronaföretag kan anmäla sig, erbjudande om studiehjälp samt samarbete med föreningar och andra sociala organisationer. För att lyckas nå de ungdomar som inte själva kommer att söka stöd och som på kort eller lång sikt riskerar att göra Landskrona otryggare, föreslår hon ett nära samarbete med socialtjänsten som kan hänvisa lämpliga personer till "Outreach".
– I både kadettprogrammet och på praktikplatserna har du en vuxen vid din sida som har ett övergripande ansvar och tror på dig och ser till så att du lyckas. Det tror jag är viktigt.
Anna-Katarina Teig tror på sitt projekt och hoppas att kommunen ska vilja anamma hela eller delar av det. Projektförslaget skickades till Torkild Strandberg som i juni bjöd in henne att berätta mer. Efter mötet har det varit tyst från kommunen under en längre tid.
I veckan som gick fick hon till slut ett svar, men inte riktigt det hon hade hoppats på. Visserligen har kommunen funnit delar av projektet intressant, men något kontor dit ungdomar kan vända sig för att sedan slussas vidare i andra aktiviteter blir det inte. Dels saknas pengar, dels finns några av delprojekten redan men i andra former.
– Sedan kommer de kanske att ta inspiration från projektidén, säger Anna-Katarina Teig.
Gå till toppen