Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pengaregn över föreningar

Julafton inföll tidigt i år. I alla fall för sju föreningar i Bjuv och Åstorp som har fått dela på 100 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skåne.

Det var en samling vid checkarna när Sparbanksstiftelsen Skåne delade ut 100 000 kronor till sju föreningar i tennishallen.Bild: Tobias Andersson HD/NST
För tredje gången på ett år delar Sparbanksstiftelsen Skåne ut pengar till lokala projekt i Bjuv och Åstorp. Denna gång är det sex idrottsföreningar och en kulturförening som tillsammans får 100 000 kronor.
Pengarna, som delades ut vid en ceremoni i Bjuvs tennishall på torsdagen, kommer från avkastningen av aktier i Swedbank där Sparbanksstiftelsen Skåne är en av ägarna. De delas ut inom områdena forskning, näringsliv, utbildning, kultur och idrott.
Mottagare denna gång är Rädda Barnen i Bjuv, Billesholms GIF, Bjuvs TK, Åstorps FF, Björnekulla BK, Åstorps IK och BK Klinten. De fick mellan 7 000 och 20 000 kronor vardera.
Björnekulla brottarklubb var en av dem som fick mest. Pengarna ska de använda till att få nya medlemmar, bland annat genom att anordna öppet hus.
– Brottningen har fått en del negativ publicitet och medlemsantalet har sjunkit, så pengarna kommer väl till pass, sa Carola Falkman, ordförande i brottarklubben.
Lika mycket fick Bjuvs tennisklubb där man har ökat sin ungdomsverksamhet rejält och därför måste utveckla den pedagogiska kompetensen.
– Vi har stora hål att stoppa dem i. Material är svindyrt i vår sport, sa ordförande Anders Bernhoff.
Ett musikprojekt på fritidsgården vid Varagårdsskolan ska Rädda Barnens lokalförening i Bjuv dra igång med hjälp av de 15 000 kronor som man får från Sparbanksstiftelsen Skåne.
– Vi vill stötta barn som hamnat i en utsatt situation. De som inte kan vara med i musikskolan ska få testa att spela instrument en eftermiddag i veckan, sa Clary Warneryd.
Åstorps IK fick 20 000 kronor till köpa in utrustning till årskullarna åtta till tolv år. Eftersom det kan vara svårt att bestämma sig för om de ska vara utespelare eller målvakt när man är mindre vill klubben ha målvaktsutrustningar att låna ut.
– Det kostar cirka 10 000 kronor att köpa en komplett utrustning, säger Kenneth Gersmyr i Åstorps IK.
Åstorps FF fick 10 000 kronor som ska användas till att utbilda ledare. Under de senaste åren har föreningen ökat sin ungdomsverksamhet kraftigt. Bland annat anordnade man en uteturnering i somras med 600 barn.
Billesholms GIF behöver rekrytera ledare till ungdomsverksamheten. Allt färre föräldrar ställer upp och jobbar ideellt i föreningen.
– Det här ska hjälpa oss att tänka utanför boxen, säger Roland Svensson, ordförande i Billesholms GIF.
Slutligen fick BK Klinten 8 000 kronor för att köpa in badmintonbollar och -racketar så att alla som kommer till klubben inte behöver ha full utrustning från början.
– Det är viktigt att ha material att låna ut. Det ska räcka med att ha kläder och skor, sa Bo Sundberg.
Gå till toppen