Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Denimu gör succé i London

Landskronakonstnären Ian Berry gör succé i sitt ursprungliga hemland. Nästan all hans jeanskonst sålde slut första utställningsdagen på ett galleri i London.

För knappt tre år sedan var han tisdagsgäst i Landskrona Posten. Det var till Landskrona kärleken hade fört konstnären Ian Berry och det var i ett av rummen i lägenheten han hade sin ateljé.
Det är en speciell konstform han gett sig på, förmodligen är han unik. För han använder inga penslar när han gör sina tavlor – utan jeans. Dem klipper han upp i små eller större bitar, fogar samman och bitarna blir tillsammans motiv, nästan med fotografisk precision. Allt, nästan, i blått förstås, med tanke på tyget.
Ian Berry, med artistnamnet Denimu, har sedan dess gjort stor succé, framför allt utomlands. Han har haft utställningar i flera europeiska länder och i USA och det har varit reportage om honom i stora utländska tidningar och tv-kanaler.
Just nu visas hans konst på Catto Gallery i Hampstead i London. Nästan allt sålde slut första visningsdagen, i torsdags. För ett och ett halvt år sedan ställde han ut på samma galleri, och då såldes allt slut.
Vi når honom sent på fredagseftermiddagen, bland annat efter att ha blivit intervjuad av BBC.
– Det har gått verkligen bra, nästan för bra. Det var för mycket folk att prata med. Och i går (det vill säga i torsdags) var det också mycket folk, och en tysk tv-station var här. Det var verkligen en lång dag. Jag glömde faktiskt att äta, säger han.
Även om Ian Berry då och då använder motiv från Skåne, är de verk som visas på Catto Gallery mer anpassade till den internationella publiken.
– Motiven är ganska tredimensionella. I ett rum på galleriet är det Londonmotiv, kontrasterade av motiv från New York. Jag bodde i London ett tag och jag gillar storstäder, säger Ian Berry.
Om sina framgångar säger han:
– De har inneburit stora förändringar för mig. Men ärligt talat har det gått bättre för mig utomlands än i Sverige. På den amerikanska och engelska marknaden har det gått riktigt bra.
Fortfarande har han dock sin studio i Landskrona. Dock inte i ett rum i lägenheten som tidigare. Men han är samtidigt lite oroad över uppmärksamheten.
– För en vecka sedan blev jag rånad i min studio, jag tror det var ganska planerat.
Han är dock inte främmande för att flytta till exempelvis London eller New York där han har många vänner och där kan också arbeta utan att få så mycket uppmärksamhet.
Samtidigt känner han att framgångarna ger honom möjlighet att ta det lite lugnare.
– Jag kan göra lite mer av sådant jag vill göra. Jag menar, göra samma saker men tidigare fick jag sticka emellan med att göra mindre saker för att få in pengar. Nu kanske jag kan välja att ha en utställning en gång om året, eller vartannat år, och göra det riktigt bra.
Och så tillägger han:
– Nämn gärna i artikeln att jag behöver ett par assistenter. Det är svårt att hitta någon bra, säger han.
Catto Gallery ligger på 100 Heath Street, för den som vill göra ett besök. Ian Berrys konst visas på galleriet till och med 11 december.
Gå till toppen