Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En f(l)uga är lös i Helsingborg!

”Gniiiiiiiii, murmel, knaaaak”. Så låter de väldiga kontrabaserna där de står och stånkar i Maria Jönssons senaste bilderbok om spyflugan Astrid.
Maria Jönssons senaste bilderbok om spyflugan Astrid.
Den här gången är det ett konserthus skuggdränkta och magiska loger som utgör scenen när den orädda och nyfikna Astrid fäller ut vingarna och undersöker världen.
Det är en helt vanlig flugdag när Astrids mamma hittar annonsen i tidningen: konserthuset i staden söker flugor som är bra på att surra. Utan att tveka ger sig Astrid och hennes vänner ut på äventyr bland stråkar, pukor och cymbaler. ”Drring, drrang, drrring” ljuder det när lilla Ali flyger slalom mellan harpsträngarna. ”Puuuuh, pssssssssst och puiiiiiiiii” låter det när flugbarnen åker rutschkana i en tuba och skrattspeglar sig i ett valthorns guldglänsiga emalj.
Jönsson skapar en text med ordlekar. Konserthuset blir det ”konstiga huset” och en symfoni en ”snytfoni, knystfoni eller tystfoni”. Hon låter instrumenten pusta och väsnas. Röda bokstäver i varierande storlekar markerar och skapar utrop och ljudbilder.
Spyflugan Astrid mitt i musiken har kommit till i ett gränsöverskridande bok- och musikprojekt med Konserthuset i Helsingborg. Att boken någonstans har ett pedagogiskt syfte, att väcka nyfikenhet för både instrumenten och musiken, skulle lätt kunna bli övertydligt. Men Jönsson balanserar rätt och konserthuset är en spännande plats att utforska med en flugas mångfacetterade ögon.
Själv tycker jag berättelsen är som bäst när texten tillåts vara lite mer avskalad och de fartfyllda illustrationerna får stå för det yviga och rusiga. De små äppelkindade flugbarnen som far runt och bildar trasselmönster med tunna fartstreck, är fortfarande oemotståndliga.
Gå till toppen