Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstridd firma fick slå igen

För ett halvår sedan utlovade Kvalitet Scandinavias vd 250 jobbtillfällen till sommaren. Nu är lokalen nersläckt och låst, styrelsen har avgått och företaget riskerar likvidation. Hyresvärden känner sig blåst på hyran.

När LP besökte de anspråkslösa verkstadslokalerna på Gasverksgatan i juli stod de 22 blivande kvalitetsingenjörerna och sorterade skruvar vid bord gjorda av lastpallar. Det här var början till en unik företagssatsning, berättade vd:n Robert Mascoll Taylor, och redan ett år senare skulle de vara 250 anställda.
Den som har vägarna förbi den blå byggnaden i dag möts av något helt annat än blomstrande entreprenörskap.
– Hyran kan jag känna mig blåst på så det står härliga till, säger hyresvärden som inte gärna vill skylta med sitt namn i sammanhanget.
Enligt honom har det inte varit någon verksamhet i lokalerna på åtminstone drygt en månad.
– Jag konstaterade att de inte hade någon verksamhet i början av november och att det hade varit så ett tag.
I början av augusti var de bara drygt tio anställda kvar och enligt uppgifter till tidningen har antalet minskat successivt därefter. Några blev uppsagda och andra lämnade självmant när de inte fick något svar kring vilka kunder som skulle köpa företagets tjänster.
Fram till för ett par veckor sedan hade företaget en annons ute på Arbetsförmedlingens platsbank där de sökte nya heltidsavlönade praktikanter.
Det är oklart om företaget har någon personal anställd i dagsläget. Åtminstone finns den inte på Gasverksgatan.
Bortsett från att lokalerna står tomma har Robert Mascoll Taylor, liksom den småföretagare som under hösten rekryterades till styrelsen, skickat en begäran till Bolagsverket om att lämna sina styrelseuppdrag. Det gjordes den 15 november.
Följden är att bolaget i nuläget står helt utan styrelse. Därmed riskerar det att försättas i likvidation, alltså upplösas under överinseende av en likvidator.
Hyresvärden säger att han bestämde sig för att vräka även småföretagaren, som sedan tidigare hyr lokalen intill, när han fick reda på det.
– Jag sa till dem att de får ta sitt pick och pack och försvinna, det är ju bedrägeri ni håller på med!
Den ende som finns kvar i bolaget i dag är ägaren Bengt Ask, som lånat ut sitt bolag och 100 000 kronor i aktiekapital.
Även hyresvärden uppger att han själv hyste viss tro på att Robert Mascoll Taylor verkligen hade en god affärsidé.
– Han kom hit i juni och sökte lokal. Vi hade en som passade så vi upprättade ett kontrakt och han flyttade in ganska omgående. Jag förhörde mig om vilken verksamhet det skulle vara. Jag tyckte i och för sig att det lät märkligt, för det var en ny typ av verksamhet som jag vet att företagen normalt gör själva, men upplägget verkade vettigt.
Ett kontrakt på tre år upprättades, men det visade sig snart att företaget inte betalade. När Robert Mascoll Taylor kom med olika undanflykter – han förhandlade om bidrag med arbetsförmedlingen, han förhandlade om pengar med en investerare – valde hyresvärden att ge uppskov till december.
– Frågan är ju om det är lönt att lägga ner något arbete på att försöka få pengarna, Robert har ju lämnat styrelsen. Dessutom äger han inte en spänn, han äger ju knappt kalsongerna han har på sig.
Robert Mascoll Taylor och den omnämnde småföretagaren har beretts tillfälle att kommentera.

Alla delar i granskningen av Kvalitet Scandinavia

2013-11-26: Medan Kvalitet Scandinavia ligger i ruiner – utan styrelse, med skulder, nära likvidation – har Robert Mascoll Taylor startat ett nytt bolag. Aktieägaren i Kvalitet Scandinavia, Bengt Ask, säger att han inte ens var medveten om att styrelsen hoppat av.
Avhoppad vd startar nytt bolag


2013-11-25: För ett halvår sedan utlovade Kvalitet Scandinavias vd 250 jobbtillfällen till sommaren. Nu är lokalen nersläckt och låst, styrelsen har avgått och företaget riskerar likvidation. Hyresvärden känner sig blåst på hyran.
Omstridd firma fick slå igen
Ljög om sina kunder


2013-08-28: Alla anställda på Kvalitet Scandinavia som LP har varit i kontakt med har nu fått lön – utom en. Företagets ägare menar att hon aldrig har varit anställd.
Lön till de anställda – men inte alla
Vd:n nära dra sig ur


2013-08-12: Personalen på Kvalitet Scandinavia är orolig för att inte få någon lön den 23 augusti. "Jag tycker att någon av dem ska prata med Kronofogdemyndigheten redan nu", säger LO-juristen.
Juristen till de anställda: "Förbered er redan nu"
Företaget inte registrerat som arbetsgivare


2013-08-08: Vd:n har sagt upp ytterligare fyra av sina anställda från Kvalitet Scandinavia. En av dem för att han ifrågasatte affärsidén. Den uppsagde är lättad över att inte längre behöva stå ut med ständiga trakasserier, men oroar sig för lönen:
Ifrågasatte företaget – fick sparken
Facket ingriper inte
"Vanligt att man inte vet sina rättigheter"


2013-08-06: Efter bara två veckor sa vd:n för Kvalitet Scandinavia upp sin nyrekryterade kvalitetschef och någon lön har hon aldrig fått. Nu funderar hon på att dra företaget inför Arbetsdomstolen.
Uppsagd kvalitetschef utan lön
Inga pengar lovade enligt stiftelsen


2013-07-30: Enligt hemsidan hyr företaget ut högutbildade specialister. Men inget av de företag som vd:n först uppger som kunder känner till företaget och i lokalerna på Gasverksgatan finns bara 22 ungdomar utan tidigare erfarenheter som har sorterat skruvar sedan början av juli.
"Specialister" får sortera skruvar
De påstådda kunderna känner inte till företaget


2013-07-29: Om ett år ska det nystartade Landskronabolaget ha 250 anställda kvalitetsingenjörer. I jobbannonsen utlovas karriär och god löneutveckling. Men tre anställda som kom för tidigt sparkades redan första dagen och kommunen har avslutat samarbetet med företaget.
Kom för tidigt – fick sparken
Kommunen stoppade samarbete med företaget
Vd:n vill bidra till minskad arbetslöshet i Landskrona
Gå till toppen