Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avhoppad vd startar nytt bolag

Medan Kvalitet Scandinavia ligger i ruiner – utan styrelse, med skulder, nära likvidation – har Robert Mascoll Taylor startat ett nytt bolag. Aktieägaren i Kvalitet Scandinavia, Bengt Ask, säger att han inte ens var medveten om att styrelsen hoppat av.

I går berättade vi att Robert Mascoll Taylor, vd:n som lovade 250 jobb till Landskrona, har lämnat sina uppdrag i Kvalitet Scandinavia.
I dag kan vi berätta att han i stället har startat ett nytt bolag, Automotive Technology Öresund AB. Enligt vad Bolagsverket fått beskrivit för sig ska bolaget göra exakt samma sak som Kvalitet Scandinavia – kvalitetsinspektioner inom främst fordonsindustrin.
I det nya bolaget finns förutom Robert Mascoll Taylor ytterligare två personer som varit involverade i Kvalitet Scandinavia. Det är den småföretagare som rekryterades under hösten och den kvinna som skött anställningar och löneutbetalningar.
Småföretagaren har liksom Robert Mascoll Taylor investerat 25 000 kronor i företagets aktiekapital och kallar sig operativ chef. Kvinnan är extern firmatecknare, vilket betyder att hon har rätt att ingå avtal för företagets räkning.
Någon som däremot inte är med i det nya bolaget är ägaren till Kvalitet Scandinavia, Bengt Ask.
– Jaså? Sedan när då? säger han när LP upplyser honom om att styrelsen i Kvalitet Scandinavia avgått.
Svaret blir ungefär detsamma när han får veta att de personer som lämnat hans bolag nu har startat ett nytt med samma affärsidé.
– Det är ju inte bra. Det ligger under en straffskala, de kan ju inte starta ett bolag och konkurrera ut det gamla. De använder väl samma kunder.
Förutom att Kvalitet Scandinavia står utan styrelse har företaget under senare delen av hösten haft problem att betala sina räkningar.
I september uppstod en skuld till Skatteverket på 58 000 kronor för icke inbetalda arbetsgivaravgifter. Skulden kvarstod fram till början av november, då företaget sent omsider betalade.
Oktober månads arbetsgivaravgifter har företaget fortfarande inte betalat, trots att sista inbetalningsdag var den 12 november. Om skulden kvarstår vid nästa månadsskifte kommer Skatteverket att skönstaxera bolaget utifrån de arbetsgivaravgifter som bolaget hittills betalat varje månad. Företaget har inte meddelat att de är utan personal, trots att en likvidation är nära förestående.
Företaget har även låtit bli att betala en räkning på till ett klädföretag i Landskrona som levererat de anställdas utstyrsel. Klädföretaget har ansökt om betalningsföreläggande hos kronofogden. Räkningen är på drygt 22 000 kronor.
Bengt Ask uppger att han inte har haft någon omfattande insyn i bolagsarbetet och att han litat på att styrelsen skött sina åtaganden. Först när han under hösten tyckte att det var lite märkligt att affärerna aldrig tog riktig fart bad han om en redogörelse, vilket han ser som en förklaring till att Robert Mascoll Taylor med sällskap nu lämnat bolaget.
– Jag var väl inte bekväm nog för dem, jag satte lite krav på dem för ett tag sedan. Jag ville ha månadsvis rapportering på vad som hände, men jag har inte fått någon rapport för vare sig oktober eller november.
Hans eget intresse, säger han, är att få avkastning på sina satsade pengar.
– Jag har investerat pengar och man ligger liksom inte och leker med sånt. Det är mycket mer än aktiekapitalet på 100 000 kronor.
Bengt Ask säger att han nu tänker ta kontakt med sin revisor för att höra sig för om vad som hänt. Dessutom, säger han, blir det nödvändigt att försöka tillsätta en ny styrelse för att reda ut soppan.
Om Automotive Technology Öresund har påbörjat någon verksamhet är oklart. Företaget är registrerat på samma adress som Kvalitet Scandinavia, men i lokalerna på Gasverksgatan är det som bekant släckt och låst och enligt hyresvärden är ingen av de inblandade välkomna tillbaka.
Samtidigt försöker Robert Mascoll Taylor och småföretagaren av allt att döma sopa igen spåren efter sig i Kvalitet Scandinavia. Förutom att lämna styrelsen har de raderat sina namn från företagets webbplats.

Alla delar i granskningen av Kvalitet Scandinavia

2013-11-26: Medan Kvalitet Scandinavia ligger i ruiner – utan styrelse, med skulder, nära likvidation – har Robert Mascoll Taylor startat ett nytt bolag. Aktieägaren i Kvalitet Scandinavia, Bengt Ask, säger att han inte ens var medveten om att styrelsen hoppat av.
Avhoppad vd startar nytt bolag


2013-11-25: För ett halvår sedan utlovade Kvalitet Scandinavias vd 250 jobbtillfällen till sommaren. Nu är lokalen nersläckt och låst, styrelsen har avgått och företaget riskerar likvidation. Hyresvärden känner sig blåst på hyran.
Omstridd firma fick slå igen
Ljög om sina kunder


2013-08-28: Alla anställda på Kvalitet Scandinavia som LP har varit i kontakt med har nu fått lön – utom en. Företagets ägare menar att hon aldrig har varit anställd.
Lön till de anställda – men inte alla
Vd:n nära dra sig ur


2013-08-12: Personalen på Kvalitet Scandinavia är orolig för att inte få någon lön den 23 augusti. "Jag tycker att någon av dem ska prata med Kronofogdemyndigheten redan nu", säger LO-juristen.
Juristen till de anställda: "Förbered er redan nu"
Företaget inte registrerat som arbetsgivare


2013-08-08: Vd:n har sagt upp ytterligare fyra av sina anställda från Kvalitet Scandinavia. En av dem för att han ifrågasatte affärsidén. Den uppsagde är lättad över att inte längre behöva stå ut med ständiga trakasserier, men oroar sig för lönen:
Ifrågasatte företaget – fick sparken
Facket ingriper inte
"Vanligt att man inte vet sina rättigheter"


2013-08-06: Efter bara två veckor sa vd:n för Kvalitet Scandinavia upp sin nyrekryterade kvalitetschef och någon lön har hon aldrig fått. Nu funderar hon på att dra företaget inför Arbetsdomstolen.
Uppsagd kvalitetschef utan lön
Inga pengar lovade enligt stiftelsen


2013-07-30: Enligt hemsidan hyr företaget ut högutbildade specialister. Men inget av de företag som vd:n först uppger som kunder känner till företaget och i lokalerna på Gasverksgatan finns bara 22 ungdomar utan tidigare erfarenheter som har sorterat skruvar sedan början av juli.
"Specialister" får sortera skruvar
De påstådda kunderna känner inte till företaget


2013-07-29: Om ett år ska det nystartade Landskronabolaget ha 250 anställda kvalitetsingenjörer. I jobbannonsen utlovas karriär och god löneutveckling. Men tre anställda som kom för tidigt sparkades redan första dagen och kommunen har avslutat samarbetet med företaget.
Kom för tidigt – fick sparken
Kommunen stoppade samarbete med företaget
Vd:n vill bidra till minskad arbetslöshet i Landskrona
Gå till toppen