Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Dags att pröva Astrids vingar

Det zzzumm:ar och bzzz:ar som aldrig förr i Konserthuset. I morgon är det urpremiär för musiksagan om den populära barnboksfiguren spyflugan Astrid.

Under fem skolföreställningar, med start på onsdagen, får inte mindre än 4000 förskole- och lågstadiebarn se "Spyflugan Astrid – Mitt i musiken". Det är rekord. Inte undra på att författaren och illustratören Maria Jönsson och tonsättaren Ulrika Emanuelsson är en smula nervösa.
– Det har varit stressigt på slutet, säger Ulrika Emanuelsson innan hon flyger in till orkestern som laddar för genrep.
Initiativet kom från Konserthuset. Tanken är att introducera symfoniorkestern för kommunens barn. Höganäsbaserade Maria Jönsson och Lundabon Ulrika Emanuelsson fick uppdraget att skapa en historia med Marias figur Astrid som ciceron och röd tråd. Resultatet är en bok som kom ut i september och som delats ut gratis till alla sexåringar i Helsingborg. Nu är premiär för den nyskrivna musiksagan.
– Vi har arbetat i två år. Det tog lång tid att komma på ramhistorien, säger Maria Jönsson.
Sagan handlar om Astrid som ser en annons i tidningen om att symfoniorkestern behöver flugor till en flugsymfoni. Hon tar sig dit tillsammans med sina syskon och vänner. Historien vecklar ut sig och undervägs får orkesterns alla instrumentgrupper på ett finurligt vis chans att presentera sig för publiken.
– Jag ville göra något som är vackert, roligt och svängigt, där symfoniorkestern är huvudpersonen. Jag har suttit och lyssnat på inspelningar av olika flugsorter för att höra hur de låter, säger Ulrika Emanuelsson och Maria Jönsson fyller i:
– Jag har ritat med stor lust och sprungit mycket i Konserthusets korridorer och lyssnat. Det har varit väldigt kul att fördjupa sig i instrumenten.
På scenen bildar tolv elever ur Wieselgrensskolans musikklasser flugkören. Sara Edwardsson, känd bland annat från barnprogrammet "Bollibompa", spelar Astrid.
– Jag har läst och älskat de här böckerna. Jag tror att jag vet hur Astrid rör sig och låter, säger Sara Edwardsson och fortsätter:
– Vi är noggranna med alla detaljer. Förhoppningsvis kan musiksagan spridas över landet.
Redan innan urpremiären har orkestrar i både Göteborg och Stockholm visat intresse. Och kanske ska en av föreställningarna även spelas in. Maria Jönsson och Ulrika Emanuelsson hoppas att de kan fortsätta sitt samarbete.
– Vi är vana vid att sitta ensamma i våra små hålor. Det har varit väldigt roligt att jobba tillsammans, säger Maria Jönsson.
På lördag 30 november klockan 14 ges "Spyflugan Astrid – Mitt i musiken" även som familjeföreställning. På tisdagen fanns det biljetter kvar.
Gå till toppen