Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

På jakt efter tidernas kärleksförklaring

Lägg kärlek och uppfinningar i en tidsmaskin så får du musikalen "Trubbel i kommunikationen".

Hur säger man till någon att man tycker om honom eller henne? Frågan är utgångspunkten i musikalen som åttor och nior på Petersvenskolan nu håller på att repa in.
Hildegard och Thor-Ulf är huvudpersonerna som blir förtjusta i varandra på en klassfest och vill säga det till varandra. Men de tänker att man genom historien borde ha kommit på något enklare sätt att göra det på än att säga det rakt ut.
– Så de tar sin tidsreseapp i telefonen och åker tillbaka till 1400-talet när boktryckarkonsten kom till Sverige, berättar svenskläraren Erica Andersson.
När NST tittar in under en repetition så har man kommit fram till mitten av 1800-talet och en ung Thomas Edison har blivit hemskickad från skolan med ett underkänt fysikprov.
För musikalen "Trubbel i kommunikationen" handlar inte bara om en kärleksförklaring, utan det är även en skildring av historiens uppfinningar.
– Vi hade ett grupparbet där vi fick varsin uppfinning som vi skulle skriva fakta om. Sen skulle vi göra ett manus utifrån det, säger Emma Thyrén.
– Vi har skrivit låtarna själva också. Vi började med att skriva en text som rimmade lite och sen la vi till ackord och melodi, fyller Linn Berggren i.
Arbetet började redan vid läsårsstarten och har spänt över nästan alla skolämnen, inte bara manusskrivande på svenskan och sångkomponerande på musiken.
– På historielektionerna gick de igenom industriella revolutionen, på tekniken skulle eleverna beskriva vilken påverkan uppfinningarna har haft. De har skapat rekvisita på bilden och ska sy sina egna kläder i slöjden, säger Erica Andersson.
– Vi försökte få med hemkunskapen också, men det enda vi kom på var radiokaka.
Tanken är att föreställningen ska vara både undervisande och underhållande.
– Vi gjorde studiebesök på Bruksspelet och då föddes idén om att vi skulle kunna göra en skolmusikal. Det är en viktig grej att kunna kliva fram inför andra och synas, säger musikläraren Christer Schöld.
– När man får vara någon annan så är det lättare att våga, det är ett sätt att leda runt prestationsångesten. Det var många frågor i början, men de har växt med uppgiften, säger Erica Andersson.
Nästa torsdag, den 5 december, klockan 17.30 är det dags att spela upp musikalen för familj och vänner. Och kanske även för er som vill veta hur man lättast förklarar: Jag gillar dig!
Gå till toppen