Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Badhustjuv stal nycklar till polishus och vapenskåp

På onsdagen bröt någon upp ett skåp på Karlslundsbadet. I skåpet förvarade en badande polisman bland annat nycklar till polishuset och vapenskåpet samt sin tjänstetelefon. Polisens säkerhetsansvarige bedömer att inga riktlinjer behövs. Kommunens fritids- och kulturchef är upprörd.

Det var vid 14.30 på onsdagen som tre polismän anlände till Karlslundsbadet för att genomföra bassängträning på arbetstid. Den aktuelle polismannen låste in sina tillhörigheter i ett av klädskåpen i omklädningsrummet innan han begav sig in till bassängen.
Klockan 15.45 var träningen avslutad och polismannen återvände till omklädningsrummet. Då upptäckte han att hänglåset var borta och hans saker stulna.
Bland de saker som badhustjuven kom över fanns en jacka, en privat mobiltelefon, nyckel till polismannens hem och nyckel till polismannens bil.
Men det var inte allt. För i skåpet låg även nyckel och passerkort till polishuset i Landskrona samt nyckel till polishusets vapenskåp. Dessutom hade polismannen låst in sin tjänstemobil, sin polislegitimation och ett elektroniskt datorkort.
Enligt Mats O Johansson, tillförordnad informatör vid polisen i Nordvästskåne, finns en handlingsplan för vad som måste göras vid den här typen av händelser.
– Enligt vår säkerhetsansvarige har vi undanröjt alla de problem som har med polisen att göra. Vi har spärrat nycklar och passerkort. Nycklarna är programmerbara vilket innebär att vi kan göra dem obrukbara om någon stjäl dem eller om någon tappar dem, säger han.
Vad gäller tjänstemobilen är det oklart om tjuven fått tillgång till innehållet i den. Polisens tjänstemobiler är normalt försedda med pinkod.
Karlslundsbadet har varit utsatt för otaliga stölder i omklädningsrummen de senaste åren. Anläggningen har därför försetts med övervakningskameror och särskilda värdesaksskåp vid receptionen.
Göran Nyström, fritids- och kulturchef vid Landskrona stad, är upprörd över att polismannen inte använt ett av dem.
– Vi har installerat värdeskåp i badhallen och gör allt vi kan för att få våra besökare att använda dem, för i så fall blir den här typen av stölder inte intressanta. Om en polisman inte förstår detta är det en hopplös situation, säger han.
Roland Jönsson, säkerhetsansvarig vid polisen i Nordvästskåne, säger att det inte finns något särskilt regelverk kring hur polisens anställda ska förvara sina tjänstetillhörigheter.
– Det är precis som när vem som helst går från och till sitt jobb, du har ju det du behöver för att ta dig in på din arbetsplats. Sedan är det ett personligt ansvar att bedöma hur man gör för att vara aktsam om sakerna. Det enda som är strikt reglerat är hur man ska förvara sitt tjänstevapen och det var ju inte aktuellt i det här fallet, säger han.
Finns det anledning att ta fram riktlinjer kring hur man bör förvara nycklar och passerkort?
– Det är upp till den enskilde att göra riskbedömningar. Det kan ju lika gärna hända om man blir utsatt för ficktjuvar på tåget eller får inbrott hemma.
Hur ser du på risken i samband med sådana här stölder?
– Vi agerar snabbt i de här frågorna. Nycklar och passerkort blir obrukbara tämligen omgående. I det här fallet fick vi dessutom tillbaka polislegitimationen, säger Roland Jönsson.
Den polislegitimation som stals hittades senare i ett trapphus i Helsingborg. På det våningsplan där den hittades finns bara en lägenhet. Det är oklart om mannen som bor i denna lägenhet är förhörd.
Gå till toppen