Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Dags att ta tv-kritik på allvar

Digitaliseringen har försvårat möjligheterna att odla den typ av nördigt kalenderbitande som ligger till grund för nästan all god musikkritik. På tv-området har däremot samma utveckling gjort att förutsättningarna för att bedriva kritik aldrig varit bättre. Det är löjligt enkelt att hålla sig uppdaterad och grotta ner sig i utbudet.
Samtidigt har tv-serien både kvalitetsmässigt och konstnärligt passerat filmen med hästlängder. Det är i tv-världen vi finner de mest framstående regissörerna, manusförfattarna och skådisarna. Det är där de kan förverkliga sina kreativa idéer och göra avtryck som märks.

Trots denna uppenbara scenförändring tas tv-kritik inte på lika stort allvar som filmkritik. Medan skitfilm efter skitfilm ägnas seriösa recensioner är det snarare regel än undantag att välgjorda tv-serier behandlas slappt och oengagerat, om alls.
Ilska över denna tingens ordning ledde till att mångsidige skribenten och medieprofilen Kjell Häglund för några veckor sedan drog i gång TVdags. Den nya sajten är sprungen ur etablerade Weird Science där även filmkritik förekom.

Huruvida TV-dags verkligen rymmer Sveriges bästa tv-kritiker, vilket påstås, låter jag vara osagt. Men efter att ha bekantat mig med sajten kan jag konstatera att den innehåller mycket av det som jag saknat när det gäller tv-tyckande – passion, expertis och nörderi.

I måndags såg jag säsongsfinalen av ”Boardwalk empire” på C More. Det var ett av seriens starkaste avsnitt hittills. Jag kände mig alldeles tagen efteråt och önskade ta del av en initierad analys. En sådan fanns naturligtvis ingenstans i de traditionella medierna. Däremot på TVdags, där skribenten Magnus Blomdahl förtjänstfullt sammanfattade både hela den fjärde säsongen och det aktuella avsnittet.

Spoiler alert!

Glädjande nog visade sig Blomdahl ha blivit precis lika tagen som jag av det öde som mötte seriens kanske mest karismatiske karaktär. Jag känner mig fortfarande sorgsen när jag tänker på slutet.
I stället för att skriva allmängiltigt och på ett sätt som inte sällan blir ointressant för alla, vänder sig TVdags till de redan frälsta och genuint intresserade. Det känns som helt rätt väg att gå för att förbättra tv-kritikens anseende.
Kanal 9 tillhandahåller ett gäng starka serier just nu. Jag är speciellt tacksam för möjligheten att se hela tredje säsongen av ”The walking dead” innan säsong fyra börjar i mellandagarna.
SVT:s ansträngningar för att hålla Melodifestivalen levande under hela året ter sig alltmer desperata. Smaklösheten borde inskränka sig till de där förlorade veckorna i februari och mars.
Idag ser jag ”På spåret”, SVT1 kl 20, och spanar därefter in smygpremiären för andra säsongen av ”Äkta människor” som läggs ut på SVT Play klockan 21.
Gå till toppen