Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för barnsex - får adoptera

Mannen är dömd för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka – nu föreslås han få adoptera. Socialnämnden godkände honom utifrån en utredning med många brister, visar vår granskning.

Han förgrep sig sexuellt på en femårig grannflicka.
Han har misstänkts för våldtäkt mot ett annat barn.
Han har chattat med unga flickor på nätet.
Och han är dömd till fängelse fyra gånger för sammanlagt 90 brott, det senaste med villkorlig frigivning i april i år.
Nu ska helsingborgaren, som är i 60-årsåldern, bli adoptivförälder.
Ja, det är vad socialnämnden föreslår tingsrätten, som har sista ordet. Nämnden fattade sitt beslut förra torsdagen efter votering med siffrorna 9-1. Politikernas yttrande väger normalt sett tungt.
HD har tagit del av den tjänstemannautredning från socialförvaltningen som låg till grund för beslutet. Vi kan snabbt konstatera att denna lämnar flera frågetecken efter sig:
# Politikerna fick inte se den fällande sexdomen mot mannen. Den ingick inte i beslutsunderlaget. I utredningen nämns domen som brottsrubricering men beskrivs inte till sitt innehåll. Utredaren noterar flera gånger att mannen nekade till brottet. Vad utredaren inte nämner är att tingsrätten betecknade den femåriga flickans berättelse som "både trovärdig och tillförlitlig" medan mannens version avfärdades som efterhandskonstruktioner. Allt enligt domen som HD har begärt ut.
# Mannen är dömd för totalt 90 brott (förutom sexbrottet nästan uteslutande ekonomiska brott) och till fyra fängelsestraff. Det senaste frigavs han från våren 2013 efter att han haft fotboja i hemmet de sista sex månaderna. Utredaren betecknar brotten som "gamla" och skriver att det "...finns i dag ingen oro för ny kriminalitet." Vad denna slutsats grundar sig på framgår inte. Någon egen riskbedömning har av allt att döma inte gjorts. Det förs specifikt utifrån sexdomen inte något resonemang om mannens lämplighet att adoptera.
# Mannen begick det sexuella övergreppet 2004. Kort efter avtjänat straff misstänktes han för att ha våldtagit en 14-årig flicka i sin bostad i en annan kommun. När polisen kom till adressen fann de att mannen chattade med flera unga flickor samtidigt. Förundersökningen om våldtäkt lades ner men socialen vidtog åtgärder. Bland annat sattes en tillsynsperson in vid mannens umgänge med sina biologiska barn.
Året efter, 2007, gjordes en riskbedömning. Slutsatsen blev att det i mannens fall fanns risk för återfall i sexualbrott och att sannolika offer var underåriga flickor. För att "skydda barnen" rekommenderades mannen att gå i behandling samt gå en föräldrautbildning. Om detta verkligen skedde kan ledamöterna inte veta eftersom det inte framgår av den utredning som socialförvaltningen i Helsingborg gjort.
Pojken som mannen vill adoptera är hans styvson i tioårsåldern. Han gifte sig med pojkens mamma 2009 och de bildade familj tillsammans med mannens biologiska barn. Mannen har dock varit frånvarande en hel del eftersom han satt i fängelse från april 2011 till oktober 2012. Kvinnan var allvarligt sjuk när ansökan om adoption gjordes och hon avled nyligen.
Mot den här bakgrunden anför utredaren och nämnden följande till stöd för adoption:
Mannen och pojken har utvecklat ett far-och-son-förhållande. Mannen har visat prov på god omsorgsförmåga för såväl pojken som sina biologiska barn. Det var hustruns önskan att just han skulle få adoptera sonen och det finns även ett skriftligt medgivande från pojkens biologiska pappa. Samtidigt uttrycks en oro för att det i pojkens födelseland inte finns någon anknytningsperson som skulle kunna ta hand om honom. Brotten som mannen begått är "gamla" och det bedöms inte finnas någon oro för ny kriminalitet. Adoptionen är till pojkens bästa.
Socialens utredning bygger på tre samtal med mannen inom loppet av tio dagar, ett samtal med tolk med pojkens mamma samt samtal med frivården och två lärare på pojkens skola. Samtal med pojken har inte varit möjligt på grund av hans funktionshinder.

Det här är mannen dömd för

1996: 25 brott, bland annat bokföringsbrott och grovt skattebedrägeri. Fängelse i 2 år och 6 månader.
2003: elva brott, bland annat bedrägeri och smuggling. Skyddstillsyn.
2004: 19 brott, bland annat sexuellt utnyttjande av underårig, vapenbrott och bedrägeri. fängelse i 1 år och 4 månader.
2009: 35 brott, bland annat bedrägeri och grovt skattebrott. Fängelse i 3 år.

Relaterat

Gå till toppen