Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordåtalad skyller på minneslucka

Den mordåtalade 57-åringen hänvisar till en åtta timmar lång minneslucka. Därför kan han inte förklara hur det gick till när en 41-årig man mördades i lägenheten på Suellsgatan. På fredagen inleddes rättegången.

Vad som egentligen hände i lägenheten på Suellsgatan i somras förblir en gåta. Under bara tio minuter på morgonen var 41-åringen och 57-åringen ensamma i lägenheten. Det slutade med att 41-åringen avled efter knivskador i bland annat halsen och hjärtat och att 57-åringen åtalades för mord.
57-åringen har nekat till gärningen och när rättegången på fredagen inleddes i Lunds tingsrätt försökte åklagare Kerstin Eriksson både få en förklaring och ett erkännande.
- Hur kan det ha gått till, frågade åklagaren.
Tystnad.
- Kan det vara du som dödat honom?
- Nej.
- Kan det vara någon annan än du som dödat honom?
- Det vet jag inte.
- Kan det vara du?
- Det tror jag inte.
Under kvällen drack 57-åringen åtminstone femton starköl och en okänd mängd starksprit. Minnesluckan från just de här tio minuterna är därför kompakt och det spelade ingen roll hur mycket åklagare och domare än tjatade. När åklagaren under fredagen bad 57-åringen att uppskatta hur full han var på en skala mellan ett och tio där tio är medvetslös, svarade han:
- Jag stod på benen. Det är åtta och en halv.
I stora drag har 57-åringen berättat att 41-åringen började bråka med honom tidigare under kvällen och att bråket fortsatte när de attackerades av en hund i en av de lägenheter som de festade i. 41-åringen ska ha anklagat 57-åringen för att inte hjälpa till att få stopp på hundens attack.
Dispyten mellan dem fortsatte enligt vad 57-åringen berättat när 41-åringen, efter att de förflyttat sig hem till 57-åringen, började tafsa på den kvinnliga granne som också följt med.
Enligt 57-åringen bad han honom att sluta, men han fortsatte ändå. Till sist lämnade 57-åringen lägenheten för att hämta kvinnans pojkvän. I förhör har pojkvännen berättat att han hittade sin flickvän liggande på soffan med 41-åringens händer vid hennes underliv.
Kvinnan har berättat för polisen att 41-åringen bjöd henne på alkohol under morgontimmarna och att hon tror att den var spetsad med något annat, för plötsligt kunde hon inte röra sig och kände hur hon domnade bort.
Därefter ska 41-åringen ha blivit aggressiv mot 57-åringen, pucklat på honom för att kvinnan var tvungen att lämna.
- Han sa "din jävel, varför gjorde du så?". Han slog på mig flera gånger. Sedan kommer jag inte ihåg någonting, sa den mordåtalade i går.
Grannar har berättat hur 57-åringen sedan stod med en flaska sprit i handen på sin balkong och vrålade "jag har dödat honom, ring polisen" och att han därefter knackade på hos en annan granne och bad dem ringa polisen.
I handen höll han då en kökskniv och linnet var nerblodat.
I de delar som 57-åringen minns stämmer hans berättelse i rättssalen väl överens med vad han tidigare sagt i förhör med polisen. Berättelsen är också utförlig och han har kunnat svara på de kompletterande frågor som ställts kring den.
Men i takt med att frågorna närmar sig mordtillfället blir hans svar otydligare. Han minns färre saker och kan inte längre minnas saker som han tidigare sagt i förhör.
Ytterligare en omständighet som rätten inte kunnat bringa klarhet i är huruvida de båda männen faktiskt kände varandra. Enligt 57-åringen inte alls. Enligt 41-åringens flickvän kramades de under kvällen och kallade varandra bröder.
Åklagare Kerstin Eriksson har sagt att hon tänker yrka på ett tidsbundet fängelsestraff, vilket betyder mellan 10 och 18 år bakom lås och bom om 57-åringen fälls.
Flera anhöriga till 41-åringen har yrkat skadestånd på vardera 50 000 kronor.
Ytterligare två rättegångsdagar är inplanerade, härnäst på måndag och därnäst tisdagen veckan därpå.
Gå till toppen