Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordmisstänkt pressades i rätten

En 57-åring är åtalad för att ha mördat en 41-årig man i en lägenhet på Suellsgatan. hd.se är på plats och rapporterar från tingsrätten.

Klockan 9 på fredagsmorgonen började första rättegångsdagen efter mordet på Suellsgatan. Anhöriga till framför allt den mördade 41-åringen har slutit upp. Hd.se finns på plats större delen av dagen för att löpande rapportera från Lunds tingsrätt.
Frågan som alla hoppas få ett svar på under dagen är: varför?.
Bara den mordåtalade 57-åringen och mordoffret befann sig i lägenheten på Suellsgatan under de tio minuter då 41-åringen bragtes om livet. Hittills har 57-åringen inte kunnat minnas något från dessa minuter.
Rättegången inleds med att åklagaren framställer sina yrkanden, det vill säga att 57-åringen ska dömas för mord.
Försvarsadvokaten säger att 57-åringen förnekar brott.
Därefter framställer parterna sina skadeståndsanspråk. Flera anhöriga kräver 50 000 kronor i ersättning.
---
Instruktör i självförsvar
Åklagaren ger en beskrivning av vem den nu döde 41-åringen var. Hon säger att han var utbildad i självförsvar och att han även utbildat andra i just det. Han hade nytta av sin styrka både på träning och i arbetslivet.
Åklagaren säger att han hade problem i livet men att han också hade flera positiva saker att se fram emot.
---
Blev bitna av hund
Medan bilden på 41-åringen fortsätter att lysa från projektorn mot tre dukar på tingssalens vägg redogör åklagaren för vad som är känt från kvällen, natten och den morgon då 41-åringen knivhöggs i hals och hjärta i lägenheten på Suellsgatan.
Berättelsen börjar på en populär pizzeria i Landskrona. Där träffas de båda männen, bland annat i sällskap med 41-åringens flickvän. Enligt åklagaren finns det inget som tyder på att de kände varandra sedan tidigare.
Sällskapet fortsätter till en lägenhet i närheten och därefter till ytterligare en lägenhet. I den andra lägenheten blir båda männen bitna av en hund.
Efter hundattacken går sällskapet vidare. Männen hamnar hemma hos 57-åringen, medan en granne till 57-åringen hämtar sjukvårdsmaterial hemma hos sig som hon sedan kommer med till samma lägenhet för att plåstra om 41-åringen.
---
Telefontrafik fastställer tidpunkt
Åklagaren redogör för att det är klarlagt att 41-åringen därefter under natten och morgonen gjort någon form av närmanden mot grannen och att han blivit aggressiv mot 57-åringen.
Åklagaren redogör därefter för de mobiltelefoner som hittats och vilka samtal och sms som skickats från och till dem. Genom att titta på tiderna för telefontrafiken kan hon fastställa under vilken tidsperiod vilka händelser inträffat.
Näst sista samtalet ringdes till 41-åringens mobil från flickvännen klockan 7.17. Klockan 7.26 ringdes ett samtal från 41-åringens mobil till en vän till honom. Under det samtalet hörs bara hög musik.
---
Otäcka bilder från lägenheten
Efter att målsägandebiträdet kompletterat beskrivningen av 41-åringen ger domaren möjlighet för anhöriga att lämna rättssalen och följa vad som fortsätter i ett medhörningsrum utan att se vad som visas i rättssalen. Anledningen är att åklagaren kommer att visa bilder från mordplatsen.
Åklagaren börjar med att visa bilder från resten av lägenheten. Där hittades inga spår av strid eller blod.
Hon visar bilder på 41-åringen och på den soffa där polis fann honom död. Blod i soffan och på väggen bakom har hittats.
Hon visar också bild på den mindre kökskniv som åklagaren anser vara mordvapnet. På knivbladet har hittats blod från 41-åringen.
Därefter visas bilder på det blodiga linne som 57-åringen hade på sig liksom den tröja som 41-åringen bar. Den har skador på kragen och i brösthöjd.
---
Stickskador i ansikte, hals och överkropp
Bilderna blir än otäckare när åklagaren går igenom de skador som hittades på 41-åringen. De finns i ansiktet, på halsen, på överkroppen och på båda händerna. Flera av dem har enligt åklagaren varit dödande var för sig.
Enligt det rättsmedicinska utlåtandet handlar det om stickskador, skärskador och hudavskrapningar. Han hade rejält med alkohol i blodet. Enligt utlåtandet var skadorna på halsen och den som träffade i hjärtat dödande.
Det har även genomförts en rättsmedicinsk undersökning av 57-åringen. Den visar mindre skador och blåmärken i 57-åringens ansikte, på bålen och på hans armar och ben. Rättsläkaren har konstaterat att de uppkommit vid den tidpunkt då 41-åringen mördades. Ingen av skadorna har medfört sjukvård.
---
57-åringens advokat ser förmildrande omständigheter
Försvarsadvokaten tar vid. Han säger att 57-åringen inte har något emot beskrivningen av början av kvällen och natten. Däremot vill försvarsadvokaten påpeka att de närmanden som åklagaren anser att 41-åringen gjort mot 57-åringens granne är omfattande och allvarliga. Han påpekar att 57-åringen försöker påkalla grannars uppmärksamhet för att få stopp på dem och att han hämtar grannens pojkvän.
Försvarsadvokaten säger att det faktum att det finns blod på 57-åringens kläder inte ger stöd till att 57-åringen är skyldig. Blodet kommer i stället från när 41-åringen blev hundbiten tidigare under natten.
57-åringen avbryter sannolikt vad 41-åringen hade för avsikt att göra mot den kvinnliga grannen, säger försvarsadvokaten. Det ska ha väckt irritation hos 41-åringen som gått till angrepp mot 57-åringen.
Tingsrätten tar tidig lunchpaus och fortsätter 12.45.
---
"Jag kände inte alls honom"
Efter lunch inleder rätten med förhör av den mordåtalade 57-åringen.
Domaren ber honom att själv berätta om sig själv.
Han berättar om vilket jobb han haft och hur hans familjeförhållanden ser ut.
Domaren frågar om han kan beskriva hur han lärde känna 41-åringen.
- Jag kände inte alls NN, säger han.
Domaren ber honom att berätta vad som hände under kvällen. Han börjar på pizzerian där han befann sig flera timmar. På vägen därifrån träffade han på
- Vi var tre, så kom det en man till och började tjafsa med NN (41-åringen, reds anm).
De gick hem till den tjafsande mannen och drack öl. Efter att ha gjort det ett tag fortsate de vidare.
- Jag tror att jag skulle gå hem därifrån, för det var ju i närheten av där jag bor. Men jag tror att NN (41-åringen, reds anm) övertalade mig att följa med honom, men jag är inte säker.
De hamnade i en lägenhet i närheten, där bland annat en kvinnlig granne till 57-åringen redan fanns. De drack mer öl.
I lägenheten fanns en hund som vid ett tillfälle satte sig framför 57-åringen, som började klappa den.
- Då hörde jag någon skrika "akta, den bits". Då kom NN (41-åringen, reds anm) från sidan, säger 57-åringen.
Han beskriver hur 41-åringen brottade ner hunden med handen i dess mun. Även 57-åringen fick en skada i armen där hunden bet.
- Sedan kom han fram till mig och sa "dumbom, varför gjorde du ingenting". Jag sa att jag inte kunde, jag var rädd, säger 57-åringen.
---
"Jag hoppades att någon skulle reagera"
Sällskapet lämnade lägenheten och begav sig hem till 57-åringen.
- Jag var så full att jag inte kunde springa två meter utan att ramla.
Alkoholen plockades fram, 41-åringen och 57-åringens granne skålade med varandra.
- Hon protesterade hela tiden, hon mådde inte så bra av det. Hans telefon ringde igen, han gav den till mig och sa att jag skulle svara. Jag ville inte svara.
När den ringde igen svarade 57-åringen till slut och förklarade att "han vill inte prata med dig". I rättssalen beskriver han hur den kvinnliga grannen protesterade när 41-åringen gång på gång försökte krama henne.
- Jag tror att jag satte på musiken, höjde upp nästan på max. Jag trodde att någon skulle reagera på det, att någon skulle höra och sätta stopp för det hela.
---
Minns inget efter första slagen
57-åringen berättar att han knackade på hos grannens pojkvän och fick honom att hämta henne. Därefter blev 41-åringen arg.
- Han sa "din jävel, varför gjorde du så?". Han slog på mig flera gånger. Sedan kommer jag inte ihåg någonting.
Domaren konstaterar att han har en minneslucka och frågar när han kommer till sans igen.
- Det är mycket folk utanför huset. Det är suddigt, men det är alltså mycket folk. Det måste vara polisen som tog mig till bilen. Jag minns inte att jag har sett någon polis. Sedan vaknade jag i häktet, säger 57-åringen.
57-åringens berättelse stämmer väl överens med vad han har berättat tidigare i polisförhör. I stort sett innehåller den samma detaljer. Den är också utförlig och han har kunnat svara på de få kompletterande frågor som domaren ställt kring den. När domstolen bedömer tillförlitligheten i det någon säger är just detta viktiga egenskaper.
---
För berusad för att kolla på klockan
Åklagaren ställer frågor till 57-åringen. Hon vill att han utvecklar sin berättelse i olika delar. Bland annat vill hon veta hur berusad han var på en skala från 1 till 10, där 10 är medvetslöshet.
- Jag stod på benen. Det är åtta och en halv.
Åklagaren fortsätter att ställa frågor. Bland annat undrar hon var den första lägenheten ligger och hur länge de var där. Det kan han inte minnas. Däremot, påpekar åklagaren för honom, har han tidigare beskrivit hur personerna i lägenheten satt och andra detaljer.
- Är det bara tiden du inte minns? undrar åklagaren.
- Jag kollade inte på klockan, säger 57-åringen.
Åklagaren frågar om hon har uppfattat det rätt när hon påstår att de båda männen absolut inte kände varandra sedan tidigare. 57-åringen säger att det stämmer och att han inte heller är bekant med hans flickvän.
---
"Jag kände mig nervärderad"
Åklagaren ställer frågor kring vad som händer i den andra lägenhet som sällskapet vistas i under kvällen. Hon frågar hur 57-åringen kände sig efter att 41-åringen slagit till honom efter hundbettet.
- Tja... hur känner man sig då? Nervärderad. Man känner sig nervärderad oavsett vem som slår tror jag, säger 57-åringen.
Åklagaren undrar om han var inblandad i att torka blod från 41-åringen efter hundbettet. Han säger att han inte var det.
Åklagaren frågar varför 41-åringen följer med hem till 57-åringen. 57-åringen säger att det pratades om alkohol och att det fanns hemma hos honom. Han säger att han hoppades att 41-åringen bara skulle ta en eller två snaps och sen bege sig hemåt.
Grannen har i polisförhör berättat att hon troligen blev drogad i lägenheten, förmodligen genom det hon drack. Åklagaren frågar 57-åringen vad som dracks. Enligt honom är det bara en typ av alkohol och alla drack av den.
Det uppstår kontrovers kring att 41-åringen har sina fötter på 57-åringens bord och att han spiller på bordet.
---
Minneslucka på åtta timmar
Åklagaren frågar om han bett 41-åringen och grannen att gå hem. Han säger att han gjort det flera gånger. Åklagaren påminner om att han sagt att han också höjde musiken för att någon granne skulle ringa polisen så att han kunde bli av med dem. Hon undrar om det inte hade varit enklare för honom att ringa polisen själv. Han svarar att han var för berusad för att kunna ringa.
I takt med att åklagarens frågor närmar sig mordtillfället blir 57-åringens svar inte lika tydliga. Han minns färre saker och kan nu inte heller minnas saker som han sagt i förhör. Berättelsen blir otydligare. Han säger att han inte har någon uppfattning om hur länge grannens pojkvän befinner sig i lägenheten efter att han har bett honom komma och ta hand om sin flickvän. Sedan svarar han på åklagarens fråga att han inte tror att grannen hann säga något när hon blev hämtad.
När åklagarens frågor handlar om de slag som 41-åringen riktar mot 57-åringen tar minnet åter helt slut.
Åklagaren konstaterar att 41-åringen sedan avlider i lägenheten.
- Det fick jag höra i häktet i Helsingborg, svarar 57-åringen trots att han enligt fyra poliser berättat om hur han tagit livet av honom redan i polisbilen och på polisstationen.
-Hur kan det ha gått till? frågar åklagaren.
57-åringen är tyst.
-Kan det vara du som dödat honom? frågar åklagaren.
- Nej.
-Jag tycker att du bör kunna svara något annat än "jag vet inte" på den frågan. Kan det vara någon annan än du som dödat honom? frågar åklagaren.
- Det vet jag inte.
-Kan det vara du?
- Det tror jag inte.
Åklagaren fortsätter att pressa 57-åringen kring händelserna och hans icke existerande minnen. Han säger att han inte heller kan minnas att han vrålat från balkongen eller knackat på med en kniv i handen hos en annan granne för att be dem ringa polisen.
Åklagaren frågar när han återfår sitt minne. Han säger att han inte heller minns alkoholutandningsprovet eller det första förhöret på den efterföljande eftermiddagen, vilket skulle innebära en minneslucka på åtta timmar.
- Är det inte så att du inte vill komma i håg det? undrar åklagaren.
-Nej, alltså jag kommer inte ihåg.
---
Hade narkotikalassat preparat i blodet
Efter en kort paus är det dags för målsägandebiträdet att ställa frågor till 57-åringen. Frågorna är några stycken till antalet och 57-åringens vanligaste svar är att han inte minns.
Sedan är det dags för 57-åringens försvarare att ställa frågor till sin klient. De rör sig bland annat om klientens minneslucka. Under tiden i arresten fick han inte den medicin han brukar ta, vilket enligt 57-åringen gjorde att han mådde dåligt.
Frågorna rör även vad som hände efter det eller de slag som 41-åringen ska ha riktat mot 57-åringen efter att grannen lämnat lägenheten. Enligt försvarsadvokaten fick 57-åringen ta emot tabletter som uppgavs vara huvudvärkstabletter. Senare konstaterades att 57-åringen hade ett narkotikaklassat preparat i sitt blod. Försvararen undrar om det kan ha varit så att 41-åringen gav en narkotikaklassad tablett till 57-åringen i stället för en huvudvärkstablett.
- Det kommer jag inte ihåg, svarar 57-åringen.
Efter ytterligare frågor från åklagare, målsägandebiträde och försvarareom bland annat var knivarna i lägenheten brukar förvaras, avslutas förhöret med 59-åringen.
---
Kramades och kallade varandra bröder
Förhör med 41-åringens flickvän tar vid. Hon uppger att hon är nykter under hela kvällen.
57-åringen har uppgett att han inte känner 41-åringen sedan tidigare, men enligt flickvännen kramade de om varandra på pizzerian och kallade varandra bröder.
Åklagaren ställer frågor kring vilken telefonkontakt flickvännen har med 41-åringen under resten av natten och morgonen.
---
Ytterligare två rättegångsdagar
Rätten kommer att höra ytterligare personer under denna första rättegångsdag. Hd.se avslutar dock bevakningen för dagen.
Ytterligare två rättegångsdagar är inplanerade, härnäst på måndag och därnäst tisdagen veckan därpå. Hd.se kommer inte att bevaka dessa två dagar utan återkommer när Lunds tingsrätt meddelar dom.
Gå till toppen