Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Camaron Ochs sjunger med Helsingborgsband

Helsingborgsbandet Karavan fortsätter sina samarbeten med amerikanska artister. Nu är det dags för bandet att ge sig ut på turné i Sverige och Danmark med countrysångerskan Camaron Ochs. Lördag 30 november, spelar man i Ängelholm.

Vi träffar Camaron Ochs och bandet – bestående av Alfred Andersson, Jokke Pettersson, Anders Mouridsen, Simon Mårtensson och Walle Wahlgren – i Karavans replokal på det gamla slakthusområdet i Helsingborg.
– Jag var lite nervös när jag åkte hit. Slakthus – är det här slutet?, säger Camaron Ochs med ett leende.
I verkligheten är det precis tvärtom. Camaron Ochs är ett av Nashvilles nya stjärnskott på countryhimlen. Och redan etablerad som låtskrivare. Hon har bland annat varit med och skrivit "Maybe you're right" till Miley Cyrus senaste album och hennes "Fall madly in love" hamnade på Maggie Rose debutalbum.
Killarna i Karavan har för övrigt passat på att fråga hur mycket man tjänar på att skriva en låt till ett Miley Cyrus-album.
– Alla låtskrivare får tillsammans nio cent för varje enhet som säljs (fysisk skiva eller nedladdad). Försäljning utomlands ger lite mer. Men det där ska delas av alla som varit med och skrivit låten. Så vad jag verkligen får är ungefär två cent.
– Om hon säljer miljoner kanske det blir en slant. Så köp hennes skiva. Eller ge mig tre cent, ha, ha, ha...
Hur kommer det sig då att en countryartist från Nashville hamnat i Sverige?
För att göra en lång historia kort – Anders Mouridsen, Alfred Andersson och Walle Wahlgren studerade allesammans på Musicians Institute i Los Angeles. Alfred och Walle åkte tillbaka till Sverige efter utbildningen. Anders blev kvar. Men har då och då åkt till Sverige för att spela in med Karavan.
När Camaron Ochs flyttade från San Francisco till Los Angeles ("det är ju navet i musikinbranschen") blev hon presenterad för Anders och de började skriva låtar ihop tillsammans med Tyler Sam Johnson.
– Vi skrev låtar som var tänkta för Faith Hill. Demon råkade hamna hos Scott Siman som jobbat med Tim McGraw, Faith Hill och Dixie Chicks, säger Camaron.
Scott Siman gillade vad han hörde och ville ha "Fall madly in love" till en annan av sina artister, Maggie Rose. Och det var så låten hamnade på Rose debutalbum. I samma veva fick Camaron ett erbjudande om att bli låtskrivare på heltid.
– Jag gillar verkligen att skriva och det är ett lite mer stabilt jobb än artist. Men jag ville också jobba med mitt eget projekt, säger Camaron.
– Och vem sjunger dina låtar bättre än du själv? säger Anders Mouridsen retoriskt.
Han minns första gången han hörde Camaron Ochs sjunga.
– Min flickvän och jag bodde just då i en liten lägenhet och när jag satte på musiken – det var en låt som heter "Down this road" – blev vi tagna bägge två. Det var verkligen kraftfullt, säger Anders Mouridsen.
Camaron Ochs började en tid senare att samla in pengar till albuminspelningen via Kickstarter.
– Jag har ingen som backar upp mig ekonomiskt, så då får man göra på det viset. Och Anders flickvän gjorde en otrolig video till insamlingen. Vi fick till sist ihop 15 000 dollar, säger Camaron Ochs.
Hennes passion för musiken går långt tillbaka.
– När jag var liten sjöng min pappa för mig. Sen började jag sjunga själv och upptäckte att det händer något i kroppen när man sjunger. Man mår bra.
Camaron Ochs älskar också själva låtskrivandet och inte minst att skriva tillsammans med andra.
– Anders och jag kan sitta och brainstorma i timmar, säger hon.
Ofta dyker det upp en bra historia eller något viktigt att berätta.
– Man måste vara ärlig, annars blir det bara något som någon annan redan har skrivit.
När alla bitar är på plats börjar processen med att skala av för att komma fram till låtens kärna. Eller som Camaron Ochs säger:
– Det finns en historia om en man som gjorde en elefant av marmor och en person frågar honom hur han lyckades och mannen svarar "jag tog bara bort alla bitar som inte såg ut som en elefant".
Camaron Ochs och Karavan kommer att turnera i både Sverige och Danmark fram till 15 december då Camaron åker hem till USA igen. Då väntar de nästa stegen av lanseringen. En av USA:s hetaste countryradiostationer har fått upp ögonen för henne.
– Och så hoppas jag att få ett skivbolag att nappa. Allt händer just nu, säger Camaron Ochs.

Bloggar om turnén

Om man vill följa vad som händer med Cameron Ochs och Karavans turné i Sverige och Danmark kan man gå in på www.camtourscandinavia2013.com. Lördag 30 november spelar konstellationen på Gustavas i Ängelholm. Under turnén kommer skivan "Live in the living room" att säljas exklusivt. Det är en inspelning med Camarons låtar som gjordes två kvällar i Anders Mouridsens vardagsrum.
Gå till toppen