Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Nominerade till HD:s kulturpris

De nominerade till HD:s kulturpris är nu utsedda. En kulturentreprenör, en fotograf och en regissör.

HD:s kulturpris delas ut för tionde gången i år och det sker vid en ceremoni på Helsingborgs Stadsteater 11 december kl 18 inför föreställningen av "Alice i underlandet". Priset består av 25 000 kronor och en "kulturkubb" signerad konstnären Staffan Sommelius. Pristagaren utses vid ett jurymöte 5 december.
Vi ringde upp de tre nominerade och bad dem svara på två frågor.
1. Hur känns det att vara nominerad?
2. Berätta hur ditt 2013 har varit?
Otto von Friesen, författare och arrangör som driver kulturoasen Sub Rosa:
1. – Det är väldigt roligt.
2. – Jag har ju satt igång ett kulturhus här på Råå i min hustru Gerlindes tidigare sjukgymnastpraktik. Det är plats för 25 lyssnare och vi har haft konserter, författaraftnar och även teater här. Det lilla formatet gör att det blir så intimt. När det är musik känner man det i hela kroppen. Dessutom är det så himla roligt att folk blivit delaktiga. Jag har ett nätverk på 150–200 personer som jag skickar ut till varje gång vi har arrangemang.
Thomas H Johnsson, fotograf och ansvarig för Landskrona Fotofestival:
1. – Oj, det var överrumplande. Det hade jag aning om.
2. – Det har varit ett omtumlande år både privat och yrkesmässigt. På ett positivt sätt. Jag tänker på fotofestivalen som jag kastade mig rakt in i. Det är ett projekt som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Vi har precis startat arbetet med nästa års festival och det är förstås fantastiskt att få återkomma. Vad är prissumman på? 25 000? Det kan jag behöva till blöjor, jag har precis blivit farsa, ha, ha, ha....
Martha Vestin, regissör:
1. – Det känns väldigt hedrande. Jättekul att vara nominerad.
2. – 2013 har varit ett aktivt år. Även om vi inte hade sommarteatern i år hade vi tre sommarkurser för barn och unga vuxna. Det är en nyttig plantskola för unga med skådespelarambitioner. Sen satte vi upp "Mor Kurage" på Fredriksdal och det blev en kolossal framgång med utsålda föreställningar. Det var otroligt roligt att göra den uppsättningen och samtidigt väldigt roligt att publiken byltade på sig ordentligt och kom och tittade.

Tidigare pristagare

2012: Nermina Lukac, huvudrollsinnehavare i filmen "Äta sova dö".
2011: Maria Kulle, skådespelare.
2010: Maria Jönsson, barnboksförfattare och illustratör.
2009: Hans Polster, teaterregissör.
2008: Andrew Manze, dirigent.
2007: Conny Palmkvist, författare.
2006: Margareth Anderberg-Fjellström och Ulf-Melvin Fjellström, gallerister, Tomarps kungsgård.
2005: Per Nyrén, musikproducent.
2004: Josefine Axelsson och Jonas Högström, konstnärer.
Gå till toppen