Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snattare döms för pungspark mot butikskontrollant

När butikskontrollanten kom på kvinnan med att fuska med självscanningen uppstod bråk. I det riktade kvinnan en spark mot butikskontrollantens skrev. Nu döms hon.

Det var när den 31-åriga kvinnan handlade på Coop Forum i juni som bråket uppstod. Butikskontrollanten lade märke till hur hon stoppade ner flera varor i en plastpåse men bara självscannade en förpackning toalettpapper.
När kvinnan hade lämnat butiken sprang butikskontrollanten efter henne. I samband med det uppstod dispyten.
Kvinnan skrek att hon hade en pistol i väskan och att hon skulle skjuta honom om han inte släppte greppet om hennes arm. Sedan sparkade hon honom på smalbenen och i skrevet. Kontrollanten uppgav för rätten att sparken träffade hårt och att det gjorde rejält ont.
Kontrollanten föll och landade ovanpå kvinnan, varpå kvinnan bet honom i armen. På väg in i butiken fortsatte kvinnan att försökta sparka kontrollanten och träffade honom med en spottloska i ansiktet.
Kvinnan har nekat till brott och hävdat att hon agerade i självförsvar. Först fick hon panik när hon insåg att hon var påkommen med snattandet och försökte fly. Sedan bet hon honom när hon knappt kunde andas när han låg ovanpå. Däremot hävdade hon i rätten att varken hennes sparkar eller spottloskan träffat honom.
Lunds tingsrätt finner kvinnan skyldig till snatteri, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Hon döms till skyddstillsyn och ska genomgå ett påverkansprogram inom frivården som ska få henne att stå emot impulser att återfalla i brott.
Kvinnan dömdes senast 2011 för narkotikabrott och snatteri och har tidigare dömts för bland annat ytterligare snatteri och stöld.
Tingsrätten anser att den nya brottsligheten är "av allvarlig natur" som i och för sig motiverar "några månader i fängelse som rimlig påföljd". Samtidigt slår tingsrätten fast att flera personliga förhållanden gör att hon har ett stort hjälpbehov som gör en icke frihetsberövande påföljd mer lämplig.
Gå till toppen