Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundratals bidragsjobb till staden

Det kan handla om att gå ut med äldre eller vara en resursperson i skolan. Nu ska 285 försörjningsstödstagare och långtidsarbetslösa anställas inom framförallt den kommunala verksamheten.

Kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) och verksamhetschef Jimmie Rönndahl lyfter fram vikten av att ge försörjningsstödstagare och långtidsarbetslösa erfarenhet och ett cv.Bild: Stefan Ed HD/NST
I januari inledde kommunen sitt jobbprojekt Anställningsprogram-13 där 65 försörjningsstödstagare anställdes under ett knappt år på framförallt privata företag. Kommunen betalade lönen på cirka 17000 kronor i månaden.
Nu står det klart att det blir en rejäl utökning av projektet nästa år. Inte färre än 285 Landskronabor ska anställas, 160 av dem är försörjningsstödstagare och 125 ingår i det som kallas Sysselsättningsfasen, tidigare fas 3.
– Det som skiljer sig nu är att vi volymmässig ökar upp det och tittar på den kommunala organisationen som en arbetsgivare, säger Jimmie Rönndahl, verksamhetschef på kommunens Kompetensforum.
Alla förvaltningar har fått i uppdrag att skaka fram lämpliga jobb. Enligt Jimmie Rönndahl kan det handla om allt från att ut och gå med brukare inom äldreomsorgen, till extraresurser i skolan eller jobb inom parkförvaltningen.
Lönerna kommer att motsvara Kommunals lägstalöner och anställningstiden är ett år.
Projektet bygger på ett nytt samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen, inspirerat av kommunens befintliga samarbetsavtal med polisen.
– Vi haft samarbete med arbetsförmedlingen tidigare men nu kommer det att få en mycket fastare ram. Avtalsvägen slår vi fast vad de ska göra och vad vi ska göra, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (FP).
Arbetsförmedlingen och kommunen ska tillsammans utse personer som anses ha förutsättningar för att ingå i projektet och i möjligaste mån matcha dem med jobb efter deras intressen. I princip blir det omöjligt att tacka nej till ett jobb.
Till skillnad från i Anställningsprogram-13 blir det här jobben inte A-kassegrundande. De ger inte heller företräde till jobb. Men enligt de ansvariga är syftet i första hand inte en anställning, som det varit tidigare, utan att skaffa erfarenhet och ett cv.
– Vi betonar tydligt arbetslinjen och att den starkaste insatsen vi kan göra för att få in människor på den ordinarie arbetsmarknaden är att föra dem så nära ett normalt arbetsliv som möjligt. Passivitet är och får inte vara ett alternativ. Att det är en mildare skrivning beror nu på att vi nu ger oss på långtidsarbetslösa, en grupp som är längre från arbetsmarknaden, säger Torkild Strandberg.
85 av arbetsplatserna ska förläggas till privata företag. Men vilka företag det blir är inte klart än.
Tidigare har du betonat vikten av anställningar inom det privata, men nu blir det alltså mest kommunala jobb?
– Bevekelsegrunden för det är att vi ska dra vårt strå till stacken. Sedan skulle vi inte kunna komma upp i de här volymerna inom det privata med de tidsramar vi har, säger Torkild Strandberg.
I Anställningsprogram-13 har ni betalt lön till många Landskronabor som haft sina jobb förlagda till andra kommuner, blir det så även nu?
– Syftet med alla de här åtgärderna är att få folk i jobb och om förutsättningarna för det är bättre i Höganäs eller Kävlinge så må det väl vara hänt, säger Torkild Strandberg.
Kommunen har sedan tidigare avsatt tio miljoner kronor till anställningsprogrammet. Samtidigt minskas kostnaderna för försörjningsstöd. I och med det nya samarbetet med arbetsförmedlingen täcker staten upp 85 procent av lönekostnaderna.
– Det här kommer inte att kosta staden något. Det kan till och med vara så att det kostar staden mindre, säger Jimme Rönndahl.
– Men det viktiga är inte att det kostar mindre nu utan att det ger förutsättningar för minskade utgifter framåt, säger Torkild Strandberg.
I dag finns mellan 550-650 personer med försörjningsstöd inskrivna på kommunens Kompetensforum. En stor del av dem berörs alltså.
De slutgiltiga riktlinjerna för projektet fastställs i individ- och familjenämnden i december. Dialog med facken har förts och de ställer sig positiva. Det gör även oppositionsrådet Niklas Karlsson (S).
– Det här är jättebra. Det är något vi pratat om i flera år. Men att det inte är A-kassegrundande, det är dåligt i och för sig, säger han.

Anställningsprogram 2014

- 285 Landskronabor ska omfattas av projektet, 160 av dem försörjningsstödstagare och 125 personer i Fas 3.
- 200 av jobben ska vara inom det kommunala och 85 inom det privata.
- Anställning varar under 12 månader men kan förlängas.
- Anställningen ger inte LAS-företräde.
- Anställningen är inte A-kassegrundande.
Gå till toppen