Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra döms för leksakshäleri

Lunds tingsrätt dömer fyra personer för häleri efter en leksaksstöld i Svalöv. Två av dem döms för ytterligare brott och blir dessutom av med sina bilar.

Bild: Arkivfoto: TT
I november 2011 stals leksaker av märket Brio vid en kapellskärning mot en lastbil i Svalöv. Leksakerna uppges ha ett marknadsvärde på mellan 10 000 och 15 000 kronor.
Tack vare en uppmärksam granne som lade märke till hur personer mitt i natten bar lådor ner i källaren, kunde polisen snart komma fyra män på spåren.
I en bil som stod parkerad utanför hittades stöldgods och en identitetshandling. I källaren hittades ytterligare stöldgods. Med hjälp av hund spårade polisen flera kilometer över en åker och påträffade de fyra männen.
Åklagaren väckte åtal för i första hand stöld och i andra hand häleri eller olovligt förfogande.
När tingsrätten nu förkunnar dom anser rätten inte att det är bevisat att det är någon av de fyra männen som begått kapellskärningen, men väl att de hanterat stöldgodset och att de därför gjort sig skyldiga till häleri.
Två av männen – en 20-åring bosatt i Svalöv och en 23-åring bosatt i Landskrona – döms enbart för häleri. De får dagsböter på 1 500 kronor respektive villkorlig dom och dagsböter på 3 000 kronor.
De två andra männen – en 22-åring bosatt i Landskrona och en 22-åring bosatt i Eslövs kommun – döms för ytterligare brott. Landskronabon döms för två fall av olovlig körning och Eslövsbon för snatteri, vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, förseelse mot trafikförordningen, hastighetsöverträdelse samt brott mot vägtrafikskattelagen.
Landskronabon döms till villkorlig dom och dagsböter på 5 000 kronor. Eslövsbon döms till två års fängelse. Båda förlorar dessutom sina bilar då tingsrätten anser att de vanemässigt kör bil utan att inneha körkort och att enda sättet att stoppa deras framfart är att förverka deras bilar. Bilarna uppges vara värda 10 000 respektive 8 000 kronor.
Samtliga fyra har dömts för brott tidigare.
Gå till toppen