Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för hot mot polis

Lunds tingsrätt dömer en 25-årig man till en månads fängelse efter att han vid två tillfällen hotat en polisman.

I april larmades polisen till en pizzeria i Häljarp. Det fanns uppgifter om att en person som burit vapen befann sig på platsen. Inne på pizzerian fann polisen bland annat 25-åringen, sedan tidigare känd av polisen.
Ordväxling uppstod och ytterligare patruller kallades till platsen. Polismännen förde ut personerna från lokalen och skyddsvisiterade dem.
I samband med det blev 25-åringen hotfull och riktade hot mot en av polismännen. De handlade om att han var "smutsig" och att han borde komma till Koppargården där "de" har tjockare västar och större vapen än vad polisen har. De handlade också om att 25-åringen sett polismannen cykla hem och att "de" hade kunnat slå honom av cykeln och sparka honom i ansiktet om de hade velat.
Några dagar senare gjorde en annan polispatrull en rutinkontroll av ett fordon i centrala Landskrona. I samband med det började 25-åringen, vars vänner satt i den stoppade bilen, att prata med en av polismännen i patrullen.
Han sa att det nu "var personligt" mellan honom och den polisman som han tidigare hotat och att han skulle spotta på honom varje gång han träffade honom. Han sa även att han skulle "krossa" honom när han inte var i tjänst. Hoten kom till den berörde polismannens kännedom.
Lunds tingsrätt finner att 25-åringen gjort sig skyldig till två fall av hot mot tjänsteman. Han döms därför till en månads fängelse.
Däremot tillerkänns den hotade polismannen inget skadestånd då rätten anser att en polisman måste ha en större mental beredskap för hot än andra.
25-åringen är tidigare flerfaldigt straffad, senast i januari 2013 då han dömdes till två månaders fängelse för trafik- och narkotikabrott.
Gå till toppen