Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven raserade Vilks torn

Stormen Sven slog hårt mot konstnären Lars Vilks konstruktioner på Kullaberg. Ett torn föll och ett skadades.

Stormen Sven tog Vindarnas torn, ett av konstnärens trätorn byggda på Kullaberg.Bild: Anna Eriksmo
Under flera decennier har Lars Vilks träbyggen på stranden på Kullaberg fascinerat respektive irriterat, beroende på betraktarens ståndpunkt. Förra veckan slog dock en kraft utan åsikt till - stormen Sven.
– Det har blivit en hel del skador kan man säga. Två torn är skadade och ett har vält, säger Lars Vilks som under onsdagen inspekterade förödelsen på plats.
Skadorna är de största som någonsin drabbat området på grund av storm även om de två mest kända konstruktionerna, Nimis och Arxs, klarat sig bra. Värst gick det för det torn som passande kallas Vindarnas torn. Det har fallit men är fortfarande helt intakt.
– Jag trodde inte att det skulle falla. Det har jag verkligen stöttat upp men vattnet har nog gått så högt upp att det lyft tornet, säger Lars Vilks.
Att naturen då och då skadar hans konstruktioner, det är inte första gången en storm slår till, är något man får vara beredd på enligt honom.
– Livet är sådant. Jag har varit med förr det är inte första gången det sker. Tidigare hade jag länsstyrelsen att strida emot. Nu har jag vattenkraften. Länsstyrelsen lyckades jag till slut hantera men vattenkraften bemästrar jag inte riktigt än, säger Lars Vilks.
Ytterligare ett torn, Wotan, har skadats av stormen.
Att resa Vindarnas torn ser Lars Vilks som omöjligt.
– Jag får väl bygga uppåt från det liggande tornet. Det ligger stabilt så det ska nog gå, säger han.
Också Wotan ska repareras.
– Jag börjar med det redan i morgon, säger Lars Vilks.
Gå till toppen