Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvingades in i skåpbil efter koranbränning

En 15-åring har polisanmält att han blivit tillfångatagen och kvarhållen i en lägenhet i Landskrona efter att ha bevittnat en koranbränning.

På onsdagskvällen kallades en polispatrull till en adress i Landskrona efter att ha fått ett samtal om att ett olaga frihetsberövande ägt rum. På plats berättade en 15-årig pojke att han mot sin vilja hållits inlåst i en lägenhet i Landskrona större delen av dagen.
15-åringen berättade också att anledningen till att han hållits inlåst ska ha varit en tidigare koranbränning. Enligt 15-åringen var han närvarande när två kompisar till honom brände en koran. Det är oklart var och när det ska ägt rum.
Vid lunchtid i onsdags ska en skåpbil ha kört fram till 15-åringen. Ur den ska två personer ha hoppat och begärt att få veta hur de kunde få tag på de två kompisar som brände koranen. När 15-åringen vägrade att berätta ska de ha tagit tag i honom och tvingat in honom i skåpbilen.
Färden ska ha gått till en lägenhet i Landskrona, där 15-åringen sedan ska ha hållits fången fram till strax före klockan 22 på onsdagskvällen.
Under dagen ska 15-åringen enligt polisanmälan ha blivit hotad med något hårt i bakhuvudet och riven på kinden. Polisen har konstaterat att pojken har en bula i bakhuvudet. Han ska även ha blivit av med en jacka och en tröja som han hade på sig samt en nyckel.
Polisen rubricerar händelsen som olaga frihetsberövande och har upprättat en anmälan. 15-åringen har inte kunnat peka ut vilka de två personerna som tillfångatagit honom är och polisen har därmed ingen misstänkt.
Anledningen till att koranen ska ha bränts är okänd. Det är därmed även okänt om den påstådda koranbränningen skett i provokativt syfte eller i syfte att göra sig av med boken. Enligt muslimsk tradition finns i huvudsak tre sätt att göra sig av med den heliga skriften – att begrava den, att sänka den i vatten eller att bränna den under anständiga former.
15-åringen har uppgett för polisen att han inte haft något med koranbränningen att göra utan bara blivit vittne till den.
Att bränna heliga skrifter är inte straffbart i Sverige.
Gå till toppen