Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smygstart för Rönne Brygga

Höga träd sågas ner vid ån och tunga betongelement monteras upp längs Storgatan – två stora byggprojekt körs nu sida vid sida i centrala Ängelholm.

Utmed Storgatan sätts betongelementen på plats med hjälp av en stor kranbil samtidigt som en annan kranbil står på åpromenaden och sågar ner de drygt 25 meter höga träden för att ge plats åt nästa stora byggprojekt.
Det är fastighetsbolaget Backahill som nu har igång två stora byggprojekt intill varandra i centrala Ängelholm:
I hålet efter gamla Pepelino-huset, mellan Ica Supermarket och Telegrafen byggs ett nytt hus där restaurangkedjan Harrys ska flytta in. Rivningen inleddes för snart två månader sedan. Den här veckan är det dags för första våningens väggar. Det är betongelement, i snitt drygt 8 ton tunga, som sätts på plats och därefter ska smide och stålbalkar komma på plats innan det blir julledigt.
– Efter helgerna börjar vi montera bjälklager och tak för första våningen. Veckan efter fortsätter vi med andra våningens väggar och vecka 4 är det meningen att yttertaket, som är lite speciellt, ska monteras. Vi räknar med att vara helt färdiga i slutet av april, säger Per Karlsson på Peab som är arbetsledare på bygget längs Storgatan.
Närmare Rönne å har Backahills exklusiva 300-miljonersprojekt Rönne Brygga smygstartat. Det är fem hus i olika höjder som ska byggas utmed åpromenaden bakom Ica Supermarket. Peab inleder egentligen inte bygget förrän vecka 3 men redan den här veckan har åpromenaden nedanför parkeringen spärrats av på grund av trädfällning.
Träd på båda sidor av åpromenaden tas bort för att ge plats åt bygget. Både kommunen och Backahill kommer att kompensationsplantera totalt 26 träd längs med sträckan mellan Nybron och Sockerbruksbron.
– De högsta träden är drygt 25 meter höga och det är på håret att jag når upp, säger Per Andersson som kör Clifftons sågbil.
Sågbilen är en kranbil med en såg längst ut på den 20 meter långa kranarmen. Per Andersson plockar skickligt ner träden bit för bit.
Rönne Brygga är Backahills största projekt någonsin. Byggtiden beräknas till 20 månader och första inflyttning blir troligen efter sommaren 2015.
När schaktarbetena inleds försvinner hela parkeringen bakom Icahuset.
– Det kommer att bli lite bökigt under bygget, vi rekommenderar kunderna att använda våra platser vid Parkskolan i första hand under tiden, säger Martin Persson på Backahill.
Gå till toppen