Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för busskurskrasch även i hovrätten

Även hovrätten är övertygad om att det var den i dag 21-årige mannen som satt bakom ratten när Ove Hansen miste livet i en busskur på Löpargatan. Hovrätten ändrar inte domen.

Den 7 juli 2011 miste Ove Hansen livet vid en busskur på Löpargatan när en personbil brakade rakt in i den i hög hastighet. Lunds tingsrätt dömde den nu 21-årige Landskronabon för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och olovlig körning.
Den historia som 21-åringen och hans tre medpassagerare försökte leverera gav tingsrätten inte mycket för. Att det skulle ha funnits en femte person som lämnat förarplatsen och därefter försvunnit spårlöst ansågs allt för osannolikt, särskilt eftersom inget av vittnena sett någon femte person och särskilt eftersom spårhunden aldrig hittade något spår efter den okände mannen.
21-åringen dömdes till 15 månaders fängelse och överklagade i förhoppning om att bli frikänd.
När Hovrätten över Skåne och Blekinge på torsdagen avkunnade sin dom stod det klart att inte heller de – efter att ha tagit del av inspelade förhör från tingsrätten – låter sig övertygas av femte mannen-versionen.
Hovrätten går på exakt samma linje som tingsrätten – 21-åringen är skyldig och ska sitta 15 månader i fängelse.
Den fällande domen grundar hovrätten på en rad uppgifter som talar till 21-åringens nackdel. Bland annat är det en förmodad bältesskada på vänster sida av halsen och blodstänk bakom solskyddet vid förarplatsen.
Den version som 21-åringen gett kring att en femte person kört bilen lägger hovrätten ingen som helst trovärdighet i. Att den femte personen i så fall skulle ha slungats ur bilen när den skumpat över en trottoarkant och därför kunnat försvinna från platsen osedd är enligt hovrätten helt osannolikt.
Att en av medpassagerarna dessutom schabblade till det när han i de inspelade förhören från tingsrätten försökte förklara hur personerna satt i bilen och hur många de var är enligt hovrätten ytterligare en sak som talar mot 21-åringen.
Vad gäller påföljden konstaterar hovrätten liksom tingsrätten att straffvärdet motsvarar fängelse i två och ett halvt år för en fullvuxen person. Eftersom den nu 21-årige mannen var 18 år vid den dödliga bilkraschen får han rabatt.
Hovrätten skriver också att de är medvetna om att det har förflutit lång tid fram till dess att åtal väcktes, vilket beror på att ärendet tagit tid hos Statens kriminaltekniska laboratorium. Däremot anser inte hovrätten att tiden är nog för att ge ytterligare straffrabatt.
I sin överklagan hade 21-åringen även yrkat på att slippa betala skadestånd på 70 000 kronor till Skånetrafiken för den förstörda busskuren. Det vill inte hovrätten gå med på.
Tingsrätten dömde honom, förutom för brotten kopplade till kraschen, för fyra fall av tidigare olovlig körning samt två fall av ringa narkotikabrott. De har inte hanterats av hovrätten.
Gå till toppen